Общинският съвет ще реши днес дали да продължи строителството на

...
Общинският съвет ще реши днес дали да продължи строителството на
Коментари Харесай

Общинският съвет решава съдбата на пробива до Водната палата

Общинският съвет ще реши през днешния ден дали да продължи строителството на пробива до Водната палатаq или да спре дефинитивно. Прогнозата на съветници е, че рестарт на плана няма да се даде. Против кръстовището на две равнища бяха се оповестили и съветниците от най-голямата група в локалния парламент ГЕРБ. За прекъсване на обекта упорстват и от " Демократична България ".

Според сметката, показана от кмета Здравко Димитров, Общината би трябвало да заплати на изпълнителя „ ИСА -2000 “ направените разноски по контракта за 593 680 лв.. Отделно за възобновяване на настилката са нужни 150 000 лв., т.е. общата сума наближава съвсем 750 000 лв.. Само за плана изпълнителят желае 380 000 лв. без Данък добавена стойност, за контрол - 7400 лв., за осъществените до момента строителни действия - 100 000 лв..

Пробивът влиза за разискване в Общинския съвет за повторно, защото първичното искане на ГЕРБ да се спре построяването му беше отсрочено с претекст, че администрацията би трябвало да организира публично разискване с жители и да показа всички документи по плана.

По време на разискването проектантите бяха показали четири разновидността за строителството на пътното оборудване. Първият е да се извърши към този момент утвърденият план на стойност 9 267 600 лв.. Вторият планува подлез с кръгово кръстовище с прекратена велоалея, третият - с кръстовище и велоалея в подлеза, четвъртият - с кръгово кръстовище и велоалея в подлеза. Трите разновидността плануват препроектиране и са с индикативна стойност 11 121 120 лв..

Противниците на плана смятат, че пробивът няма да реши казуса със тапи до Водната палата, тъй като ще ги пренасочи на Чифте баня, с плана се прекъсва велоалеята, не е обезпечено и безконфликтно прекосяване на пешеходците, а живеещите в съседство се тормозят, че строителните работи ще нанесат вреди на къщите. Като мотив се акцентира и фактът, че пробивът с височина 3,50 метра не разрешава някой ден по бул. „ Марица- юг “ да тръгне градски превоз.

Проектантите и екипът на колектива, направил изследване на трафика, твърдят, че трафикът до Водната палата по бул. „ Цар Борис III Обединител “ ще се разтовари с над 40%, в случай че се построи пробив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР