Общинският съвет приет бюджета на Варна за 2023 г. 32

...
Общинският съвет приет бюджета на Варна за 2023 г. 32
Коментари Харесай

Общинският съвет на Варна прие Бюджет 2023 г, 36,5 млн. лв са средствата, заложени за здравеопазване

Общинският съвет признат бюджета на Варна за 2023 година 32 съветници гласоподаваха „ за “, 12 - „ срещу “ и 1 – въздържал се. Най-важният финансов документ беше утвърден в този момент заради късното приемане на държавния бюджет, без който общината не можеше да сформира своя.

Бюджетът е в размер на близо 791,4 млн. лв. и част от тях ще покрият към този момент осъществени през годината разноски. 320,5 млн. лв. са делегираните средства от страната, а останалите над 422 млн. – от доходи от локални налози и такси. Бюджетът със средства от европейски планове и стратегии е в размер на 48,7 млн. лв..

Бюджетът за опазване на здравето е с 6,5 млн. лв. повече първичния за 2022 година и възлиза на 36,5 млн. лв..Тази година Община Варна последователно приоритизира опазването на здравето и средствата за общинските ДКЦ-та.

" Ако продължим с това движение да финансираме общинските ДКЦ-та, ще ги превърнем в съвременни лечебни заведения, в които жителите на Варна ще получават съответни здравни грижи със модерна инсталация и техника за диагностика ", сподели заместник-председателя на Съюз на демократичните сили доктор Янко Станев във връзка средствата, планувани за опазване на здравето.

Групата на " СДС-ВОЛЯ за Варна " гласоподава " ЗА " препоръчаният бюджет на Варна за 2023 година. Заявка за това, по какъв начин ще гласоподава групата, даде доцент Николай Евтимов. По думите му, финансовият документ е уравновесен и " не е правилно, че не е направено доста за града ". Той загатна, че съветниците, участващи в Постоянна комисия по опазване на здравето са " за образец ", защото се е направило доста и за тази сфера, а точно опазването на здравето на варненци.

Отново най-вече средства са заделени за обучение. Те са 239,5 млн. лв. и бележат растеж с 37,2 млн. лв. по отношение на първичния бюджет за предходната година. В план-сметката е заложено нарастването на трудовите хонорари на педагогическия личен състав приблизително с 15 % и на непедагогическия личен състав – приблизително с 10%.

Почти по всички функционалности има растеж на средствата, освен това без повишение на локалните налози и такси.  Малко над 46,8 млн. лв. са средствата за обществени действия.

През 2023 година за благоустрояване и комунални действия, както и за запазване на околната среда са планувани 256,2 млн. лв., с 76 млн. повече по отношение на миналата година.

Увеличение има и на бюджета за спорт и просвета. Той е в размер на 30,5 млн. лв. и бележи растеж с 4 млн. лв. спрямо 2022 година

Капиталовата стратегия е в размер на 265 млн. лв., като 226,6 млн. лева са обезпечени от бюджета, а останалите 38,4 млн. лева – по европейски стратегии. Голяма част от плановете към този момент се извършват. Работи се по стартирането на нови, свързани главно с облагородяване на междублоковите пространства и построяването на детски площадки. 

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР