Общинският съвет прие бюджета на Община Пловдив за 2024 година

...
Общинският съвет прие бюджета на Община Пловдив за 2024 година
Коментари Харесай

Пловдив ще разполага с 684 млн. лева, Общинският съвет прие бюджета за 2024 година

Общинският съвет одобри бюджета на Община Пловдив за 2024 година с гласа 31 " за " и 19 " срещу ", без нито един въздържал се. Групите, които застанаха зад предлагането на Костадин Димитров бяха от ГЕРБ, „ Съединени за Пловдив ”, „ Браво Пловдив ”, Има Такъв Народ и двамата съветници от Движение за права и свободи. Срещу бюджета гласоподаваха Политическа партия – Демократична България, Българска социалистическа партия и „ Възраждане ”.
Прочетете още
Това се случи след над 4 часа диспути и гласувания на оферти от страна на общинските съветници.  Общата рамка на бюджета е 684 млн. лв., като по време на сесията имаше няколко разбърквания по оферти на групите в локалния парламент.

Борислав Иначе от „ Браво, Пловдив ” даде няколко оферти, измежду които 100 хиляди лв. за планиране за съгласуваност сред велоалеите, 100 хиляди лв. за основаване на фонд за архитектурни заснемания и осъществяване на градивни проучвания на здания монументи на културата, 300 хиляди лв. за поливна система на Младежкия рид и настоящи поправки, 105 хиляди лв. за ремонта на три спортни площадки,  както и 200 хиляди лв. за „ Екобус ” ООД и 30 000 лв. за нов UPS на ОКТ, към който са закачени всички системи в общинското дружество. Кметът Костадин Димитров одобри последните две, а спортните площадки и Младежкия рид получиха надлежно по 30 000 и 10 000 лв..

От „ Съединени за Пловдив ”  през Георги Титюков направиха близо 20 оферти за 15 млн. лв., като градоначалникът одобри някои от тях, измежду които 200 000 лв. за паркинг на ул. „ Генерал Данаил Николаев ”, както и 150 00 лв. за спортния комплекс в регион „ Северен ” до езиковите гимназии.

От предложенията на Има Такъв Народ, направени от Ивайло Димов,   градоначалникът одобри 250 000 лв. за настоящ ремонт на ул. " Славееви гори ", както и създаване на две фитнес площадки.  Общо четири улици в „ Източен ” и „ Северен ” ще бъдат ремонтирани през районните кметове по гледище на Движение за права и свободи.

Останалите оферти на групите не събраха нужния брой гласове. По същия метод се случи и с настояванията на трите политически сили, които бяха декларирали, че няма да поддържат бюджета – ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и „ Възраждане ”.

За тази година са предвидени  684 млн. лв., като  от тях 384 млн. лв. са делегирани от страната действия – за прехрана на учебни заведения, детски градини, обществени, здравни и други служби. Местните доходи са размер на 300 млн. лв., включително и неусвоените заеми.

През 2024-а приходите се чакат да с в размер  235 млн. лв., а Капиталовата стратегия е 123 млн. лв., само че в нея съвсем няма нови обекти. В сумата не са европейските планове, както и тези, за които се чака държавно финансиране в размер на 100 млн. лв..

Голяма част от обектите в програмата за поправки са настоящи планове, които стартираха в предходния мандат. В разходната част най-голямата записана сума е за Голямоконарско шосе – 17 млн. лв., като средствата са от държавния бюджет, които са по сметките на Община Пловдив.

В бюджета се виждат още неизплатени средства за „ Модър-Царевец “ и бул. „ Хаджи Димитър “, както и 5 млн. лв. за ул. „ Царевец‘ “, чийто ремонт би трябвало да стартира тази година.

Това, което прави усещане е, че за ремонта на бул. „ Кукленско шосе “ са заложени 6 млн. лв.. Той ще бъде за сметка на Рогошко шосе, който ремонт е замразен.

Единствената нова улица, която ще стартира през тази година е построяването на ул. „ Георги Странски “, за която са заделени 1,3 млн. лв..

Спортните обекти са друго огромно перо. В цялата финансова стратегия са заложени 18 млн. лв. за басейн „ Младост “, а за стадионите на Локомотив и Ботев има надлежно 12 млн. лв. и 6 млн. лв., които не са усвоени. Двата обекта са в листата на обектите, които чакат финансиране в размер 74 млн. лв. от държавния бюджет.  За спортния комплекс край езиковите гимназии има 3,4 млн. лв..

Освен тези разноски се чакат пари от държавния бюджет за ул. „ Славянска “, ул. „ Генерал Колев “, нова връзка в ЖР „ Тракия “ сред А10 и А12, кино „ Космос “.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР