Общинският съвет да разреши на кмета Здравко Димитров да води

...
Общинският съвет да разреши на кмета Здравко Димитров да води
Коментари Харесай

Общинският съвет решава за зелените площи до Гребната

Общинският съвет да позволи на кмета Здравко Димитров да води договаряния със притежателите на зелените площи от 81 263 кв. м. в  парка до Гребния канал за тяхното придобиване. Това предложение ще бъде прегледано на постоянната сесия на локалния парламент в петък. Димитров към този момент е разговарял с представителите на „ Тея Инвест ” АД, които  са изразили подготвеност договарянията да продължат. Те ще се водят от работна група, в която ще вземат участие и представители на партиите и обединенията в Общинския съвет. Резултатите от договарянията ще бъдат импортирани с отчет на кмета на сесия.



Според Общия организационен проект на Пловдив частният терен попада в зона ОД, планувана по нормативите за рекреация, голф селища и увеселителни паркове.

В дневния ред на сесията са включени още три точки, които касаят парка на Гребната. Евелин Парасков, ръководител на групата на „ Съюз за Пловдив ” предлага с оглед запазването на зелените площи да се подхващат дейности по изследване на всички благоприятни условия за придобиване на частния парцел: покупко- продажба, подмяна и други, като за тази цел се образува комисия.

Парасков отбелязва, че съгласно новия Общ устройствен план застроителните индикатори за частния парцел са занижени спрямо предходния, като е планувано 70 % озеленяване и най-малко две трети с дървесна растителност. Но все пак смята, че е добре общината  да реализира оптимално опазване на зелените площи.

Другата позиция е на съветниците от Демократична България. Те желаят да бъде поправена фактическа неточност в Общ устройствен план, като показват, че буквата З е изписана неправилно като Д и затова зоната за озеленяване, която се отбелязва като ОЗ попада в проекта като зона за рекреации като ОД.

В дневния ред като първа точка е включено и предлагането на локална гражданска самодейност „ За парка ”, подкрепена  от 1179 жители за отчуждаване на частния терен и смяна на неговото предопределение от зона ОД в зона ОЗ /за озеленяване/.

Законът обаче планува отчуждаване на частни парцели заради градоустройствени мероприятия най-вече за пътна инфраструктура. Пак съгласно законовите разпореждания изменение на Общ устройствен план може да бъде препоръчано единствено от кмета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР