Общинските съветници в София приеха доклада за въвеждането на нискоемисионните

...
Общинските съветници в София приеха доклада за въвеждането на нискоемисионните
Коментари Харесай

Решено: София въвежда нискоемисионни зони от догодина

Общинските съветници в София одобриха отчета за въвеждането на нискоемисионните зони в центъра. Решението бе гласувано с 43 гласа " за ", 12 - " срещу " и един общински консултант се е въздържал, осведоми dariknews.bg

С решението се лимитират най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат коли на дизел на 20 години и на бензин над 30 години.

Центърът на София се разделя на две зони, в които рестриктивните мерки за влизане ще са в действие за зимния сезон:

Зона „ Малък кръг “ – сред булевардите: „ Васил Левски “, „ Патриарх Евтимий “, „ Ген. Скобелев “, „ Сливница “ и улица „ Опълченска “.

От 1-ви декември 2023-а година ще влязат в действие рестриктивните мерки за най-замърсяващите коли от първа екологична група за тази зона. Година по-късно същите ограничавания ще важат и за колите от втора екологична група.

Зона „ Голям кръг “ – оградена от булевардите „ Сливница “, „ Данаил Николаев “, „ Ситняково “, „ П.Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х.Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И.Е. Гешов “ и бул. „ Константин Величков “.

Ограничения за тази зона се планува да има от 1-ви декември 2025-а година, когато ще бъде неразрешено влизането на най-замърсяващите коли от първа екологична група, а от декември 2027-а година – и за тези от втора екологична група.

С въвеждането на нискоемисионните зони в центъра на София се цели да се понижат нездравословните излъчвания и да се обезпечи по-чист въздух в столицата.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР