Общинските съветници от ПК Здравеопазване" одобриха отпускането на над 1,3

...
Общинските съветници от ПК Здравеопазване" одобриха отпускането на над 1,3
Коментари Харесай

Отпускат над 1,3 млн. лева за нуждите на две варненски болници

Общинските съветници от ПК " Здравеопазване " утвърдиха отпущането на над 1,3 млн. лв. за потребностите на две варненски лечебни заведения. Те дадоха единодушието си МБАЛ " Св. Анна " да получи над 800 хиляди лв. от локалната хазна, а 500 хиляди лв. да бъдат предоставени на СБАЛОЗ " Д-р Марко А. Марков - Варна ".
550 хиляди лв. от общинския бюджет ще отидат за ремонта на Родилното поделение и Неонатологията на " Света Анна ", които са най-старите във Варненска област. Ремонт на отделенията за финален път е юридически през 1988 година, изясни пред съветниците заместник-председателят на Съвета на шефовете на лечебното заведение доцент доктор Георги Кючуков.

Други 200 хиляди лв. ще бъдат дадени на Клиниката по ортопедия и травматология в " Св. Анна ", която е единствената обслужваща незабавната травматологична помощ в общината. Те ще бъдат употребявани за покупката на нови принадлежности, защото огромна част от тях са морално и физически остарели.

С цялостно единогласие съветниците утвърдиха отпущането на 60 000 лв. за нов дизел-генератор в " Св. Анна ", от който болничното заведение има крещяща потребност. Настоящият е създаден през 1970 година и с цел да се подсигурява безпроблемното ел.захранване на незабавното поделение, реанимацията, родилното поделение и неонатологията, операционните зали, диализния център, от края на ноември е въведено непрекъснато дежурство от ел. техници, които ръчно включват генератора при нужда.

Общинските съветници дадоха също единодушието си да се провиснал от бюджета на Община Варна 500 хиляди лв. на СБАЛОЗ " Д-р Марко А. Марков - Варна " за закупуване на " Система за визуализация и интеграция на лапароскопска хирургия и високоспециализирана ендоскопска диагностика и терапия ". Наличната ендоскопска и лапароскопска инсталация е на към 10 години, само че е доста амортизирана и на моменти - рискова, сподели шефът на здравното заведение проф. доктор Георги Кобаков. По думите му с 1 000 души годишно се усилва броят на пациентите в СБАЛОЗ " Д-р Марко А. Марков - Варна ". В хирургичното поделение на болничното заведение през 2016 година са осъществени 1 644 интервенции, добави проф. Кобаков.

Членовете на здравната комисия бяха осведомени и с писмо от шефа на Тубдиспансера доцент Христо Ганчев, в което той моли за финансова помощ от страна на Община Варна. Задълженията на здравното заведение възлизат на близо 160 хиляди лв., като 98 хиляди лв. от тях са към Национална агенция за приходите. Съветниците не почетоха молбата. Те желаеха да получат подробна информация за отговорностите на лечебното заведения, след което да се реши какви дейности да бъдат подхванати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР