Общинските съветници от групата на БСП за България ще предложат

...
Общинските съветници от групата на БСП за България ще предложат
Коментари Харесай

БСП предлага намаление с 15% на такса битови отпадъци за физически лица

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " ще предложат такса битови боклуци за физически лица за 2023 година да бъде понижена с 15%. Това оповестиха от пресцентъра на Градски съвет на Българска социалистическа партия - София.

За поредна година те няма да поддържат План-сметката за дейностите по събиране, транспортиране, неутрализиране в депа или други уреди на битовите боклуци и за поддържане чистотата на териториите за публично прилагане за идната година. Тези две решения бяха предоставени на общинските съветници от членовете на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София.

На свое съвещание те одобриха и публична позиция по тематиката. Освен тези задания, бяха предоставени още две - съветниците от групата на Българска социалистическа партия да предложат основаване на общинско сдружение или дружество, което да прави дейностите по чистотата в столицата след приключване на договорите с външните реализатори и към разходната част на План-сметката машинното миене и метене да се усили на 30 пъти като мярка против фините прахови частици и възстановяване качеството на атмосферния въздух.

" Анализът на планирането и осъществяването на План-сметките за непорочност на Столична община демонстрира, че е налице трайна наклонност през годините да се събират и изразходват все по-големи суми, написа в позицията, призната от Градския съвет на Българска социалистическа партия - София. - В сериозната 2009 година София разполагаше със 130 млн. лева за разчистване на града, а през 2023 година са планувани над 260 млн. лева, което е със 100% повече. При тези суми София би следвало да е най-чистият град в страната, тъй като тя събира най-вече средства на глава от популацията. Реалността обаче е друга ".

Въпреки непрекъснатото повишаване на събраните доходи, градът остава все по този начин замърсен, прашен и занемарен, установяват още социалистите в позицията си. " Нещо повече. Лошото качеството на въздуха в София и нарасналото количество на фини прахови частици е в директна взаимозависимост с чистотата на града и е разследване от извънредно незадоволителното и то ръчно миене на улици, тротоари и други обществени пространства, означават те. - Това най-сетне беше прието и от кмета Йорданка Фандъкова, която уточни натрупването на прахуляк, като съществена причина за нарасналите стойности на фини прахови частици - нещо, за което общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия в СОС сигнализират повече от 7 години ".

Непрекъснатото повишаване на средствата за ръководство на отпадъците приказва само, че столицата няма надеждна система за тяхното ръководство, без значение от съществуването на най-скъпо струващата на територията на Европейски Съюз апаратура за механично-биологично отнасяне на битовите боклуци (б.а. Заводът за твърди отпадъци), написа още в позицията на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София. Те означават, че за активност на този цех през 2022 година са планувани 27 690 000 лева, от които над 44% или към 12 млн. лева са планувани за " разноски за външни услуги ", като през 2023 година за такива услуги към този момент са планувани 14 млн. лева

" Всъщност, Следствен отдел към окръжна прокуратура е построила и поддържа система за генериране на средства от жителите и последващото им консумиране за неразбираеми цели, нямащи нищо общо с активността, за която се събират ", безапелационни са социалистите.

В позицията си те означават, че неправилното ръководство на отпадъците на града води до:

- Непрекъснато аутсорсване и увеличение на разноските за външни реализатори " компании чистачи " на дейностите по събиране и превозване на битовите отпадъци;

- " Прахосване " на към 14 млн. лева годишно от парите на софиянци за възнаграждение на циментовите фабрики за превозване и изгаряне на създаваното от завода за твърди боклуци RDF гориво;

- Сериозно закъснение в активността " Проучване, създаване, закриване на депата за битови боклуци ", включително асимилиране на 0 лв. през 2022 година за рекултивация и надграждане на хранилище " Садината ", Клетка 1 и Клетка 2, както и неспособност да се закрие и рекултивира вярно депото в Долни Богров, където продължава да се предава за " оползотворяване " над 100 000 тона боклук годишно. Всичко това директно въздейства върху екологичната конюнктура в столицата;

- Генериране на нерегламентирани сметища на строителни и едрогабаритни боклуци заради неналичието на построени площадки за тяхното отнасяне и оползотворяване;

- Неправилно обмисляне на средствата за улично разчистване. През 2022 година за лятното улично разчистване до 30 септември не са усвоени 64,78% от плануваните разноски. А разноските за зимното улично разчистване са усвоени на 97,36%.

" Декларираното всяка година от кмета Фандъкова съществено нарастване на машинното разчистване и миенето за сметка на ръчното остава единствено на думи. За поредна година близо две трети от сумата за лятно разчистване ще отива за ръчно разчистване, написа още в позицията на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София. - В Столична община е сгрешен моделът на финансиране на дейностите по чистотата. Размерът на " такса боклук " не се дефинира въз основа на нужните материално-технически и административни разноски по даване на услугата. Системно е несъответствието сред плануваните разноски в План-сметката по чистотата и събраните доходи от такса боклук, като остатъкът, образуван от такса боклук, продължава да се изразходва за други цели, макар законовата възбрана ".

Социалистите означават, че механизмът на тези натрупвания става посредством по този начин наречените " недобори ". Това са вноски по такса " боклук ", начислени за избрана година, само че неплатени в границите на годината, а по-късно във времето. " Тези пари, неизвестно по каква логичност, към този момент са лишени от естествения си статут на доходи от такса " боклук ". Те са се трансформирали в някакви " непредвидени доходи с неразбираем източник ", които се хвърлят в общата каца и могат да се употребяват за всичко по убеждение на ръководещите Столична община, се споделя още в позицията на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София. - В реалност, само събраните лихви от тези недобори нямат целеви темперамент и може да се разходват по решение на СОС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР