Общинските съветници от групата на БСП в СОС смятаме, че

...
Общинските съветници от групата на БСП в СОС смятаме, че
Коментари Харесай

Съветниците от БСП: Сигурността на е приоритет на Столична община

Общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия в СОС считаме, че проблемите на сигурността в София не са приоритет на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова.

Това се споделя в позиция на съветниците от Българска социалистическа партия в София. В текста им написа още:  

На първо място това се удостоверява от систематичното несъблюдение на признатата на 24.07.2014 година от СОС " Стратегия за сигурност на Столична община ". В нея се дефинира, че: " Общият размер на средствата, планувани с бюджета на Столична община за целия интервал 2014 - 2020 година, е 80 млн. лева Предвидените средства следва да бъдат разпределени за рехабилитация, реорганизация и разширение на съществуващата система за видеонаблюдение, създаване на нови или доизграждане на към този момент съществуващи обекти, замяна на морално и физически остарелите сигнално-охранителни системи в постройките и обектите на Следствен отдел към окръжна прокуратура и построяването на нови такива, създаване на нови " местни " центрове за видеоконтрол, на система за ранно предизвестие по реките и на подготвителен полигон за образование на доброволци и спасители от разнообразни спешни групи към разнообразни ведомства, закупуване на персонални защитни средства за популацията и други ".

Съгласно Стратегията всяка година за тези действия Следствен отдел към окръжна прокуратура би трябвало да заделя по към 13 млн. лева годишно. Фактите обаче са други - те демонстрират редовно несъблюдение на тактиката по този индикатор през годините. Така да вземем за пример за 2017 година средствата са малко над 8 млн., а за 2018 година - към 10 млн., от които 2,1 млн. са изхарчени за НДК още декември/януари.

Според кмета на Столична община Йорднка Фандъкова, към момента над 20% от детските градини и учебните заведения нямат видеонаблюдение на външния периметър. Според нашите специалисти, процентът на несъблюдение е по-висок. Освен това, в част от градините и учебните заведения видеонаблюдението се нуждае от съществено възстановяване.

Сериозно е подценяването и са незадоволителни средствата за сигурността в крайните квартали и селата в околоградския регион. Най-съществените недоволства на живеещите във въпросните региони са свързани с кражбите в жилищните парцели, незадоволителното видеонаблюдение на основни места, разрушените улици с големи дупки по тях, причина за десетки пътно-транспортни катастрофи, слабото или изчезнало осветяване по улиците и спирките на публичния превоз, неналичието на указателни табели и други.

Всичко това би могло да бъде решено, в случай че се изпълняваше Стратегията и най-много финансовата й част.

Вторият проблем е обезпечаването на средата за сигурност от страна на Столична дирекция на вътрешните работи. Засега под това се схваща само концентрацията на полицейски сили в централната част на София, където наличието на органите на реда е най-видимо. Всичко това става за сметка на крайните квартали и периферията на столицата, където среща с полицейски патрул е същинска екзотика.

Странно звучи регистрираният спад от страна на Столична дирекция на вътрешните работи на записаните закононарушения с близо 4%. Според неправителствени организации, близо 30% от закононарушенията на територията на София не се записват в Столична дирекция на вътрешните работи. За 2016 година в София са регистрирани от полицията 21 976 закононарушения и столицата е на второ място измежду огромните градове в страната след Бургас.

На фона на очевидния растеж на грабежите, незаконните отнемания на коли и кражбите от жилища се слага основателният въпрос за доверието на столичани към органите на Министерство на вътрешните работи.

Сериозен проблем е неналичието на потенциал в Столична дирекция на вътрешните работи. От десетина години Столична дирекция на вътрешните работи е некомплект 700-800 души. През предходната година някогашният шеф съобщи, че по отношение на председателството, този минус ще бъде преодолян. Задаваме основателния въпрос какъв брой е недокомплекта сега и това не е ли в ущърб на жителите, изключително в крайните квартали и кметствата към София?

Липсва потенциал и в Столична дирекция пожарна сигурност и отбрана на популацията, изключително в частта отбрана на популацията. Ако тази дирекция можеше да се оправя, за какво й е на Столична община дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита "?

Ние питаме, за какво би трябвало да се отделят средства на общината за действия, които по закон са вменени на страната в лицето на Министерство на вътрешните работи?

Третият въпрос е за ролята и мястото на Общинска полиция. Продължаваме да считаме, че Общинска полиция е метод да се източва бюджетът на Следствен отдел към окръжна прокуратура от страната, която е абдикирала от задължението си да подсигурява сигурността на всичи български жители.

Същевременно според новоприетия от ръководещата коалиция закон за " Частната охранителна активност ", дребните обитаеми места към София ще могат да се охраняват от частни компании, в това число и общинската охранителна компания " Егида ". С тях ли ще се борим с престъпността в тези кметства? Или това е обвързване на страната?

Общинската полиция би трябвало да е подчинена само на кмета на общината и да работи по обособен закон, а не да е част от този на Министерство на вътрешните работи. Тя би трябвало да има и характерни функционални отговорности по съблюдаване на нормативната разпоредба на общината, а освен обезпечаване на публичния ред.

Липсват резултати по противопоставяне на закононарушенията в областта на стопанската система, ощетяващи държавният и общински бюджет.
Установяването на корупционни практики, се ограничи в установения нерегламентиран банкет в някои детски градини и то след журналистическо следствие. В същото време на територията на столицата се осъществят едни от най-големите инфраструктурни планове в страната - доста от тях и с европейско финансиране. Обществена загадка е, че точно там се основават условия и осъществят корупционни схеми с присъединяване на общинската администрация на разнообразни равнища.

Ние, общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия, считаме, че столичани живеят в несигурна среда и по тази причина основната виновност е на ръководещите, които от години неглижират проблемите на сигурността. Продължаваме да настояваме за избиране на обособен заместник-кмет по проблемите по сигурността и извеждането на казуса измежду главните в столицата.

Тук няма по какъв начин да не направи усещане обстоятелството, че градовете с най-голяма престъпност в България се ръководят от " най-успешните " кметове на ГЕРБ. Всеки да си прави извода самичък.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР