Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет Георги Георгиев

...
Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет Георги Георгиев
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Васил Терзиев орязва с 50% парите за здраве и нови детски ясли в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет Георги Георгиев и доктор Антон Койчев през днешния ден на съвещание на здравната комисия в СОС предизвестиха за невиждано орязване на вложенията за строителство на детски ясли и пазаруване на нова съвременна инсталация и здравно съоръжение в плана за Бюджет 2024 година, препоръчан от Васил Терзиев. Те показаха несъгласието си с тази неуместна " спестовност " от здравето на софиянци и грижата за най-малките.

Според Георги Георгиев, заместник-председател на Общинския съвет и член на здравната комисия, в оферти от Терзиев бюджет за 2024 година вложенията в строителство на детски ясли, закупуване на съоръжение и поправки в общинските лечебни заведения е понижен от 17.88 млн. лева на 10.56 млн. лв..
 Васил Терзиев орязва с 50 % парите за здраве и нови детски ясли в София Васил Терзиев орязва с 50 % парите за здраве и нови детски ясли в София Източник: Zonanews
" Това е безсрамие - понижават със 7.3 млн. лв. парите за строителство на нови здания на детски ясли и за съоръжение на лечебните заведения ни с нова инсталация и съвременна техника, каквато жителите заслужават. Васил Терзиев не предлага да построи нито една нова постройка за ясла, а единствено да довърши осемте постройки от бюджета " Фандъкова " за 2023 година, множеството от които са на финалната права. Нула нови ясли е надалеч от амбициозните цели на кандидат-кмета Терзиев ", безапелационен бе Георгиев и запита:

" Как да разбираем на жителите за какво няма да има пари за модерна инсталация в общинските лечебни заведения? Очаквам от Терзиев, който през октомври месец сложи опазването на здравето като акцент в предизборните си обещания, да ни покаже на кой ред в бюджета за опазване на здравето можем да забележим този акцент откакто реже на половина парите, или всичко е било единствено празни приказки ".

Според зам.-председателя на здравната комисия доктор Антон Койчев е доста притеснително и понижението с над 20% на парите за поправки на остарелия сграден фонд на лечебните заведения. От екипа на кмета оферират от 4.1 млн. лв. за 2023 година, тези разноски да бъдат понижени с 800 000 лв. и да станат 3.28 млн. лева за 2024 година

  " Неприемливо е да понижават от 13.8 на 7.3 млн. лв. парите за нови дълготрайни материални активи – нови здания на ясли, нова инсталация за сътрудниците ми лекари и медицински личен състав. Говорим за нужни операционни маси, ехографи, скенери и други, без които не можем да работим. Днес кметът предлага да спрем дотук, да понижим на половина парите и по този начин да предлагаме по-лоши здравни услуги и да изоставаме в конкуренцията с частните лечебни заведения, което в дълготраен проект ще докара до отлив на пациенти и ще утежни и финансовото положение на общинските здравни заведения ", съобщи доктор Койчев.

Съветниците Георгиев и Койчев са изпратили претенции до шефовете на всички общински здравни заведения за настоящите им потребности от жизненоважна здравна техника, като поръчките са за над 9 млн. лв. и ще останат отвън бюджета, който Терзиев е предложил на Общинския съвет.

" Настояваме общинските съветници от всички партии да преценяват поръчките за финансиране и да подсигуряват включването им в бюджета по наше искане ", безапелационни са съветниците от ГЕРБ-СДС.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР