Общинските съветници от Демократична България няма да подкрепят предложението на

...
Общинските съветници от Демократична България няма да подкрепят предложението на
Коментари Харесай

”Демократична България” е против вдигането на данъци от Фандъкова

Общинските съветници от ”Демократична България ” няма да поддържат предлагането на столичния кмет Йорданка Фандъкова за повдигане на налога върху имотните покупко-продажби. Това нарастване е неаргументирано, а София има задоволително средства, само че те не се ръководят добре, обявиха представителите на Демократична България в четвъртък. Тази позиция те застъпваха и в хода на предизборната акция.
Макар да правят оценка покачването на налозите за замърсяващите въздуха коли като стъпка в вярната посока, общинарите от Демократична България са на мнение, че би трябвало да има понижение на налозите за по-екологичните коли.

Окончателният размер на налозите би трябвало да бъде гласуван в общинския съвет до края на годината.

В сряда Фандъкова разгласи отчасти покачване на данъчните ставки. То визира имуществените покупко-продажби в София, които от следващата година може да се таксуват с 3% налог, а не с 2.5 на 100 както е сега. За колите пък най-сериозно нарастване се чака да има за притежателите на коли, които не дават отговор на никакви екологични стандарти или за такива от по-нисък екологичен клас, които също така са и мощни.

На процедура обаче растеж на налозите – въпреки и по-малък, ще има за съвсем всички притежатели на коли в София, защото с изключение на съставният елемент за екологичност, се покачва и този за мощ и това визира и по-новите коли от стандартите Евро 5 и Евро 6, чиято мощ е над 74 киловата или 99 конски сили.

Вдигането на налога за колите беше показано от Фандъкова като мярка против замърсяването на въздуха. Кметът даде поръчка, че ще се води спор и тази политика може да продължи и в идващите години. Повишаването на налога върху покупко-продажбите с парцели пък беше аргументирано с това, че са нужни средства за вложения в кварталите и множеството спомагателни приходи ще се употребяват точно за това. Част от тях - към 10 млн. лв., пък ще бъдат предоставени на районните администрации.

От " Демократична България " обаче обявиха, че в бюджета на общината има задоволително запаси и повдигане на налозите не е нужно. Според тях данъкът върху покупко-продажбите с парцели и коли се подвига до оптимално вероятната по закон ставка от 3%. В същото време остава неуреден въпросът с това, че покупко-продажби се изповядват на занижена по отношение на пазарната стойност или на данъчни оценки. Самите данъчни оценки на парцелите пък са нереални и несъответстващи, защото не са обновени от 2009 година Те се употребяват и като съществена за налог здания и такса боклук, които се дефинират като промили от данъчната оценка.

Според Владислав Панев от " Демократична България " при нарастване на данъчните оценки може да се понижи ставката на обособените налози и това да не се отрази на постъпленията в бюджета. Освен това не са употребявани всички запаси в него - по-голяма събираемост и по-добро систематизиране на средствата.

" Столична община не е направила всички вероятни дейности, с цел да усъвършенства събираемостта на локалните налози, като, по последни данни на МФ, тя регистрира 71% събираемост на налога върху недвижимото имущество. По публична информация на Столична община несъбраните налози и такси са над 300 млн. лева ", обявиха от " Демократична България ".

Те са на мнение, че при налога за колите с изключение на нарастване за неекологичните и мощни коли, би трябвало да има понижение за по-екологичните. А растежът на налога за по-замърсяващите коли би трябвало да е по-голям, в сравнение с при по-малко замърсяващите. В предлагането за категория Евро 4 нарастването е с 25%, а при Евро 3 – с 10%, споделят от " Демократична България ".

Те оферират данъкът върху покупко-продажбите да се резервира на 2.5% от цената на договорката, а след актуализиране на данъчните оценки да стане 2 на 100. Също по този начин желаят коефициентът за транспортните средства от категория Евро 4, който е един от съставените елементи за изчисление на налога за колите, да се резервира на 0.8, т.е. за тези коли да няма нарастване поради екологичността.

От " Демократична България " упорстват общината да инициира промени в Закона за локалните налози и такси за бързо актуализиране на данъчните оценки на недвижимите парцели, както и да се даде независимост на общините сами да избират методика за установяване на данъчните оценки на парцелите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР