Общинските съветници от БСП - София са категорично против северната

...
Общинските съветници от БСП - София са категорично против северната
Коментари Харесай

БСП-София иска допитване за нов музей в Централна минерална баня

Общинските съветници от Българска социалистическа партия - София са изрично срещу северната част от Централна минерална баня да се преустрои в Музей " Българският ХХ век ".
 Басейните в някогашната Централна баня стават зали за изкуство
Останалата част от банята към този момент е преустроена в " Регионален музей на София ", показват от Българска социалистическа партия в Столична община. Те упорстват за референдум, на който софиянци да се произнесат по плана. 

В позицията на БСП-София се споделя: 

Управляващите от ГЕРБ в София оферират на сесията на СОС в четвъртък да бъде прегледан отчет, импортиран от заместник-кмета Тодор Чобанов, за предоставяне на единодушие Столична община да кандидатства с план за акомодация на останалата част от Централната минерална баня за Музей " Българският ХХ век " - ІІ стадий. Преустройството ще ангажира към 7000 кв. м. от северната част на банята. По сходен план останалата част от банята - към 5000 кв. м. към този момент е преустроена в " Регионален музей на София ".

Само преди година - на 14 септември 2017 година - СОС гласоподава Програма за развиване на минералните извори, импортирана от основния проектант на София Здравко Здравков, съгласно която в северното крило на Централната минерална баня ще бъде построен съвременен СПА център, а балнеоложките центрове в " Овча купел ", " Горна баня " и Банкя ще бъдат възобновени. Само година по-късно равносметката е следната: По европейски планове банята в " Овча купел " ще бъде преустроена в " Център за проучване на минералните води ", а банята в " Горна баня " - в " Център по музеология ". Тогава ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, гласувахме " срещу " на процедура затриването на минералните бани в " Овча купел " и " Горна баня ".

Сега ръководещите в София оферират емблематичната за града ни Централна минерална баня да бъде превърната напълно в музей. А мъжкият и женският басейн да станат " зали за публични мероприятия ". Цената на преустройствата е към 9 млн. лева, като към 50% от тях би трябвало да бъдат обезпечени от общинския бюджет. Ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, изрично сме срещу сходно преустрояване на Централна минерална баня и отнемането на опцията на жителите на столицата, гостите и туристите, да се употребяват от благосъстоянието на минералната вода, която обилно ни е дала природата и която заема централно място в герба на града ни!
Подобна концепция, като тази на ръководещите в Столична община да преобразуват Централната минерална баня в музей, не би трябвало да бъде осъществена, без единодушието на столичани. Затова ние, общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия, настояваме да бъде извършено публично допитване, с цел да чуем мнението на жителите за тази концепция на ръководещите.
Преди повече от 100 години Столичната община, благодарение на надарени архитекти и художници, е построила Централната минерална баня като архитектурен шедьовър, замък, заслужен за животворната минерална вода. Като подобен той работи до 1986 година, след което стартира разрухата... За да настъпи днешното време, в което ръководената от ГЕРБ Столична община да си присвои правото да отнеме вечно на жителите на София опцията да употребяват по предопределение този " Храм на здравето ". Ще го позволим ли? 

На комисията по просвета през вчерашния ден отчетът за преустройството на Централна минерална баня бе отсрочен, като ръководителят Малина Едрева изиска разбор, с който предлагането за преустройството да бъде стимулирано. Дебитът на минералната вода е намалял, в случай че се направи спа център, столичани няма да могат да си наливат гратис минерална вода от чешмите пред банята, изясни зам.-кметът Тодор Чобанов. Той акцентира, че Централна минерална баня е затворена през 1986 година

Столична община пробва няколко пъти да отдаде на концесия останалата неремонтирана част от банята, само че искащи не се появиха. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР