Общинските съветници от БСП настояват Столична община да разреши издигането

...
Общинските съветници от БСП настояват Столична община да разреши издигането
Коментари Харесай

БСП в СОС: Трябва да има паметник на децата, загинали в периода 1923 -1944 г.

Общинските съветници от Българска социалистическа партия упорстват Столична община да позволи издигането на монумент на децата, починали по време на трагичните спорове в България в годините 1923 -1944 година и по този метод да отговори на упованията на българите, за които ориста на убитите деца е болежка и памет. Това се споделя в отчета, който групата на „ Българска социалистическа партия за България “ внесе за разглеждане в Столичния общински съвет.

В него се напомня, че в интервала 1923 -1944 година по принудителен метод губят живота си повече от 200 български деца, както и над 3000 еврейчета, умряли при българското депортиране от Егейска Тракия и Македония.

Група интелектуалци предложиха в София да се издигне монумент на почтените жертви. В зародиша на концепцията е заложено, че тя не е политическа и носи народен темперамент. Самият Инициативен комитет отклони желанието за присъединяване на представители на партии и на настоящи политици точно за да се избегне политизирането. Инициативният комитет се води от концепцията, че в доста европейски страни бяха построени мемориали в памет на починалите деца – най-невинните жертви на режимите и войните през ХХ век и изключително през Втората международна война – във Франция, Испания, Германия, Чехия, Беларус, в Русия. Идеята на тези монументи е да се поддържа жива паметта за дребните жертви на политическите и военните спорове, с цел да не разрешат народите в никакъв случай повече днешните и утрешните деца да имат тяхната орис.

„ След оповестяването на самодейността за нея показаха поддръжката си стотици жители и цивилен структури от разнообразни краища на България, от разнообразни етноси, хора с разнообразни политически и религиозни възгледи, видни български учени и създатели. В няколко града по концепция на локални цивилен структури се направиха срещи, и даже благотворителен концерт за набиране на средства, като в тях участваха и хора от безусловно всички партии у нас. По този метод българите показаха желанието си да покажат хуманна и човешка съпричастност към една национална покруса “, изясняват социалистите.

Според тях би трябвало да има място, където без разлика от персоналните си политически пристрастия да сведем глава и да сложим цвете с печал за това, което възрастните са предизвикали на най-малките българи.

На процедура се сътвори национално придвижване за построяването на паметника. В банковата сметка са налични съвсем 40 000 лв., като акцията за набиране на нужните средства продължава. Скулпторът проф. Иван Славов подари безплатно плана за паметника на децата. Мястото в Борисовата градина, край езерото зад Братската могила, бе определено от починалия към този момент акад. Светлин Русев. Предложението получи утвърждение от проф. арх. Атанас Ковачев, началник на екипа, изработил Подробния организационен проект на парка, както и от основния проектант на София Здравко Здравков.

Идеята е върху паметника, добре съчетаващ се със средата и с минимална интервенция в нея, да има надпис: „ Никога повече! “

„ Убедени сме, че това е пътят за единство на нацията – не просто помиряване сред жертви и палачи, а еднообразно удостояване на всички почтени жертви “, аргументират се от групата на Българска социалистическа партия в СОС.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР