Общинските съветници да не подават декларации за имущество и установяване

...
Общинските съветници да не подават декларации за имущество и установяване
Коментари Харесай

Предложение: Общинските съветници да не декларират имущество

Общинските съветници да не подават заявления за имущество и определяне на спор на ползи. Това планува смяна в антикорупционния закон.

Депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират изменението.

Основният претекстовете на вносителите е – облекчение на работата на антикорупционния орган.

От Движение за права и свободи и ГЕРБ означават още, че в общинските препоръки работят районни комисии за спор на ползи, чиято работа би се дублирала с тази на държавната антикорупционна комисия.

Законопроектът обаче провокира доста рецензии.

Симеон Славчев е от „ Група 5” в Столичния общински съвет не утвърждава препоръчаните промени.

„ Общинските съветници са директно определени от хората, второ – те директно вземат решение проблемите на хората, няма логичност те да отпадат от този закон”, е аргументът на Славчев.

Мнозинството от ГЕРБ в столичния общински съвет избраха да замълчат по тематиката. Според юрист Николай Хаджигенов поправката в закона ще отвори вратата за корупция в локалната власт.

Според опозицията в Народното събрание изваждането на общинските съветници от антикорупционния закон е скандално.

„ Хората имат нужда да видят представителните в локалните управляващи, с какви приходи влизат, с какви излизат, по какъв начин се трансформира имуществото им”, разяснява Пенчо Милков от Българска социалистическа партия.

Сред претекстовете за смяна на вносителите е, че общинските съветници са към 5400 души и обработването на декларациите им би блокирало системата на антикорупционния орган.

Главният прокурор Сотир Цацаров дефинира като неразумна концепцията за смяна в закона.
Спорната смяната в закона влиза за разискване в правната комисия след Нова година.
Цацаров: Неразумно е КПКОНПИ да не ревизира общински съветници (ВИДЕО) Прокуратурата ще реши дали да работи против Горанов след инспекцията на комисията
В същото време през днешния ден депутатите одобриха дефинитивно измененията в антикорупционния закон, касаещи гражданската конфискация. До решението се стигна съвсем без спор.

Народните представители взеха решение, че делата за лишаване на имущество на едно лице ще могат да продължат даже и при прекъснато наказателно произвеждане против него.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР