“Общински транспорт Русе ЕАД обяви, че не може да продължи

...
“Общински транспорт Русе ЕАД обяви, че не може да продължи
Коментари Харесай

От 16 април цената на билета за общинския транспорт в Русе се увеличава с 0,50 лв.

“Общински превоз Русе ” ЕАД разгласи, че не може да продължи активността си в актуалната обстановка без актуализация на цените на билетите.

С докладна бележка до кмета на Русе изпълнителният шеф на общинското сдружение Александър Георгиев съобщи, че макар всички подхванати ограничения за усъвършенстване на разноските, свързани с даване на транспортната услуга, рецесията принуждава публичния транспортьор да увеличи цената. Поскъпването е с 50 ст. и ще бъде годно от 16 април.

Една от аргументите за него е непрестанно възходящата цена на тока, с който се зареждат тролеите. Разходът за единица чиста електрическа енергия е повишен близо 5 пъти, като през м. януари 2021 година „ Общински превоз “ ЕАД е заплатило 36 хиляди лева за ток, а за същия месец през тази година – 172 000 лева

С покачването на минималната работна заплата от 1 април тази година обстановката се усложнява, защото разноските за хонорари образуват 2/3 от всички разноски на сдружението.

Поскъпването на горивата и доставката на всички консумативи – гуми, смазочни материали, аварийни елементи, поддръжката и застраховките на транспортните средства, също рефлектират върху финансовото положение на транспортното сдружение.

Според Александър Георгиев публичният превоз не е възобновен от икономическите и обществени последици от пандемията. В последните 2 години пътникопотокът е бил доста понижен, огромна част от чиновниците са били режим на отдалечена работа, а учениците – в онлайн образование. Средно месечно понижението е сред 25 и 40 на 100 спрямо годината преди пандемията, което се отразява на приходите от директни продажби на билети и карти. Същевременно, условията за съблюдаване на противоепидемичните ограничения са довели до доста нарастване на разноските по даване на услугата.

Недостигът на средства от държавния бюджет за компенсиране на понижените доходи за даване на транспортна услуга на избрани групи жители, планувани в нормативни актове, също оказва своето въздействие за образуването на новата цена.

“През последните месеци общинското сдружение се опита за своя сметка да поеме загубите, оптимизирайки щата и намалявайки издръжката, само че всички принадлежности за отплата са към този момент изчерпани ”, обясниха от “Общински превоз “ ЕАД.

Припомняме, че в Русе цените на услугите за градския превоз не са обновени от март 2011 година

В таблицата по-долу са посочени новите цени на билетите и абонаментните карти:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР