Общински съветници от групата на Демократична България настояват за независим

...
Общински съветници от групата на Демократична България настояват за независим
Коментари Харесай

Общинари искат одит на системата за продажба на билети в София

Общински съветници от групата на " Демократична България " упорстват за самостоятелен одит на електронната система за продажба на билети и карти за градския превоз в София. Причината са подозренията им, че тя може да разреши укриване и отклонение на средства. Те се притесняват също, че същинският притежател на компанията, която създава системата, действително е незнаен.

Общинското сдружение " Центърът за градска подвижност " (ЦГМ) има контракт от 2018 година за създаването на така наречен билет система за градския превоз в столицата. Той е с консорциум " Си Ен Ес – София билет систем ", в който влизат българските компании " Компютърнет сървисиз " и " Тикси ", както и турската компания " Асис Електроник ". " Към днешна дата 99.98% дял в консорциума има компанията " Компютърнет сървисиз ". Неин мажоритарен притежател е гръцкият жител Орфанидис Христос Димитриос ", изясни общинският консултант Симеон Ставрев. Според него профилът на Орфанидис Димитриос е надалеч от ИТ бизнеса, а името му е непознато у нас. Затова и общинските съветници допускат, че гръцкият жител е сложено лице и зад компанията стои различен човек.

" От Орфанидис Димитриос се чака да ръководи бизнес за стотици милиони в България, а по никакъв начин не се вписва в профила на огромен предприемач. Нека да пристигна в България, да се показа публично, да опише по какъв начин реши да прави комплицирана билет система в София, по какъв начин съумя да откри финансиране, програмисти, интернационалните сътрудници за хардуера, по какъв начин съумя да напише най-хубавата оферта към Столична община, с цел да завоюва поръчката. Не сме го виждали в никакъв случай ", съобщи Симеон Ставрев.

Той добави още, че в " Компютърнет сървисиз " работи синът на някогашния общински консултант от ГЕРБ Иво Тонев. Той беше част от групата на ГЕРБ от 2007 година до 2012 година Тонев, който е някогашен футболист, беше и притежател на " Левски " след отдръпването на Тодор Батков. Фирма, в която Иво Тонев е част от ръководството, е измежду глобените по закона " Магнитски ". Дружество " Кристиано ГР 53 " е включено в листата поради връзки с Васил Божков.

Поскъпване

Общинските съветници също по този начин припомниха, че при провеждането на публичната поръчка за построяването на билет системата, само турската компания, която е част от консорциума, е покривала условията за оборот.

Съветниците от " Демократична България " показаха и терзания, че на процедура чиновниците на ЦГМ нямат достъп до системата. Не се знае къде се намира хардуерът. Не се дават и регулярни данни за пасажерите, каквито се претендирали съгласно контракта.

Самият договор пък към този момент е изменен няколко пъти. Най-същественото за момента изменение от тази година е за повишението на цената от 83.25 млн. лв. без Данък добавена стойност (или съвсем 100 млн. лв. с ДДС) до 85.17 млн. лв. без Данък добавена стойност (102.2 млн. лв. с ДДС). Аргументът е, че при подписването на контракта през 2018 година в него не е била включена строящата се към оня миг трета линия на метрото.

" Няма гаранция, че няма да има нов анекс ", разяснява Ставрев.

Чака се решение

Той и сътрудника му Иво Божков обясниха, че в този момент повдигат тематиката за билет системата, защото следва общинският съвет да гласоподава отчет за новите цени и въвеждането на така наречен времеви билети за градския превоз. Той е импортиран от общинските съветници Прошко Прошков (ГЕРБ-СДС) и Карлос Контрера (ВМРО), които са взели участие в комисията по оределяне на реализатор за построяването на билет системата. Освен от тях отчетът е подписан от Зафир Зарков от ГЕРБ и от самостоятелния Борис Бонев.

Според предлагането на процедура системата за издаване на билети на " Метрополитен " би трябвало да стане част от общата билет система под шапката на ЦГМ. Другата причина тематиката да се повдига в този момент била, че в този момент станало ясно, че в действителност главната роля при построяването на системата е на компания с подозрителна благосъстоятелност. " Не желаеме да провалим системата и въвеждането на новото тарифиране. Искаме системата да е съвършена ", разяснява Иво Божков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР