Общински съвет Луковит на основание чл. 68, ал. 1 и

...
Общински съвет Луковит на основание чл. 68, ал. 1 и
Коментари Харесай

Общинският съвет в Луковит откри процедура за подбор на кандидати за съдебни заседатели

Общински съвет Луковит на съображение член 68, алинея 1 и алинея 3, т. 1 от Закона за правосъдната власт, член 21, алинея 1, т. 23 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и Решение № 540 от 25.07.2023 година на Общински съвет Луковит, открива процедура за асортимент на претенденти за правосъдни заседатели към Районен съд - Луковит и Окръжен съд - Ловеч.

Изисквания към претендентите:

Кандидати за правосъдни заседатели могат да бъдат дееспособни български жители, които дават отговор на следните условия:

- Да са на възраст от 21 до 68 години;

- Да имат сегашен адрес в община Луковит, която попада в границите на правосъдния регион на Районен съд - Луковит и Окръжен съд - Ловеч;

- Да имат приключено минимум приблизително образование;

- Да не са осъждани за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията;

- Да не страдат от душевен заболявалия;

- Да не са правосъдни заседатели в различен съд;

- Да не са общински съветници от правосъдния регион на Районен съд - Луковит и Окръжен съд - Ловеч;

- Да не вземат участие в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;

- Да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в правосъдния регион на Районен съд - Луковит и Окръжен съд - Ловеч;

- Да не са избирани за правосъдни заседатели повече от два поредни мандата към същия съд.

Необходими документи за кандидатстване:

- Заявление за кандидатстване за правосъден заседател ( или );

- Подробна автобиография, подписана от кандидата;

- Нотариално заверено копие от тапия за приключено образование;

- Медицинско уверение, че лицето не страда от психическо заболяване;

- Данни за контакт на две лица, към които общинските препоръки да се обръщат за рекомендации ();

- Мотивационно писмо;

- Писмено единодушие ( или );

- Декларация за липса на събитията по член 67, алинея 3 ( или );

- Документ за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, в случай че са родени преди 16 юли 1973 година

- Декларация за сходство с условието на член 69, алинея 2 от Закон за съдебната власт ( или ).

Документите са по одобрен от Временната комисия към Общински съвет Луковит пример.

Документи за кандидатстване за правосъдни заседатели за Окръжен съд - Ловеч

 

Документи за кандидатстване за правосъдни заседатели за Районен съд - Луковит

Документите могат да се изтеглят от интернет страницата на Община Луковит , Директория АКТУАЛНО, секция НОВИНИ и секция ОБЯВЛЕНИЯ, или да се получат от деловодството на Община Луковит .

Място и период за подаване на документите:

В период до 11.08.2023 година (включително), претендентите за правосъдни заседатели в Районен съд - Луковит и Окръжен съд - Ловеч подават нужните документи в деловодството на Община Луковит, в административната постройка на Община Луковит, ул. „ Възраждане “ №73, всеки работен ден от 08:00 до 17:00 часа.

Начин и ред за осъществяване на процедурата:

С Решение №540 от 25.07.2023 година Общински съвет Луковит избра Временна комисия, която да извърши инспекция на документите и да организира чуване на претендентите за правосъдни заседатели към Районен съд - Луковит и Окръжен съд - Ловеч.

Най-малко 14 дни преди датата на чуването лист на позволените до присъединяване претенденти, дружно с техните автобиографии, мотивационни писма и рекомендации и документи по чл.68, ал.3, т.9 от Закон за съдебната власт ще бъдат оповестени на интернет страницата на Община Луковит.

Най-малко 10 на 100 от лицата, които се включват в листата, би трябвало да са с подготовка в региона на педагогиката, логиката на психиката и обществените действия.

Временната комисия изслушва всеки от позволените претенденти в обществено съвещание, като всеки член на Общински съвет Луковит може да задава въпроси.

Не по-късно от три работни дни преди чуването юридически лица с нестопанска цел, избрани за осъществяване на общественополезна активност, могат да показват на Общински съвет Луковит мнения за претендента, включващи и въпроси, които да му бъдат поставяни. Анонимни мнения и сигнали не се преглеждат.

След извършеното от Временната комисия чуване, се сформира отчет за протичането му, който се дава на Общински съвет Луковит в 7-дневен период преди гласуването и се разгласява на интернет страницата на Община Луковит, дружно с протокола от чуването.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР