Общински институт Старинен Пловдив“ ще подари 22 ключодържателя на първите,

...
Общински институт Старинен Пловдив“ ще подари 22 ключодържателя на първите,
Коментари Харесай

Подарък за първите посетители на къщата на Златю Бояджиев в ...

Общински институт „ Старинен Пловдив “ ще подари 22 ключодържателя на първите, посетили къща-музей Златю Бояджиев. Те ще бъдат с изображения на негови картини, а мотивът е, че през днешния ден се навършват 119 години от рождението на художника.

 Постоянната експозиция на Златю Бояджиев е подредена в къщата на доктор Стоян Чомаков на улица „ Съборна “ 18 в Стария град на Пловдив.

Знаменитият художник Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 година в Брезово, Пловдивско. Завършва живопис в Националната художествена академия в София, в класа на проф. Цено Тодоров. След дипломирането си се открива в Пловдив, град чиято еднаквост повлиява на неговите картини. В края на 30-те години специализира в Италия, където творчеството на представителите на ренесансовата живопис оставя дълготраен отпечатък в художествените му творби. През 1951 година претърпява тежък инсулт, в резултат на което получава частична парализа на дясната страна на тялото си. Но този сложен миг в живота му не го поваля, той продължава да рисува, употребявайки лявата си ръка.

Художникът умира на 2 февруари 1976 година в Пловдив.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР