Общински болници са на ръба на оцеляването заради скъпия ток.

...
Общински болници са на ръба на оцеляването заради скъпия ток.
Коментари Харесай

Общински болници са на ръба на оцеляването заради скъпия ток


Общински лечебни заведения са на ръба на оцеляването поради скъпия ток. Сметките им са скочили до три пъти, а приходите са намалели доста поради спрян планов банкет и предели от Здравната каса.

Риск лечебните заведения да затворят към този момент няма, само че рискът да изпаднат в дългова серпантина е действителен. Основното финансиране на болничното заведение в Димитровград е по клинични пътеки.

Всяко понижаване на лимита води до по-малко доходи, а това към този момент се е случило на два пъти за последните месеци, съгласно шефа на лечебното заведение.

Добрата вест е, че от през вчерашния ден НЗОК заяви, че стартира изплащането на всичко направено по клинични пътеки, освен на болничното заведение в Димитровград, само че това не прави разноските по-малки.

Освен при тока, доста повишаване има и при медикаментите, кислорода и други консумативи. В сходно състояние са всички 120 общински лечебни заведения, които съставляват 38 % от лечебните заведения в страната.

Красимир Георгиев постъпва в болничното заведение по неотложност в положение, което не разрешава да потърси самичък лекарска помощ в различен град.

Лечението на пациентите обаче коства все по-скъпо на болничното заведение. Само за ток и газ здравното заведение заплаща 54 хиляди лв. за декември, което е три пъти повече от предстоящото.

„ А приходите освен, че не се усилват, а понижа финансирането от касата и се получава малко абсурд - с понижени средства, увеличени разноски. Няма по какъв начин да стане “, съобщи доктор Алдин Карагьозов, шеф МБАЛ " Св. Екатерина " в Димитровград.

Общите доходи на болничното заведение за декември са 298 хиляди лв., а разноските - 311 хиляди. И въпреки да е притежател, общината не може да покрие недостига.

„ Общината не може да си разреши, а и по закон няма право да разходва средства за покриване на настоящите сметки на общинската болница, сподели зам.- кметът на община Димитровград Яшо Минков.

Държавата е подготвена да купува ток, с цел да подсигурява по-ниски цени за лечебните заведения, разгласи икономическият министър Корнелия Нинова.

„ Обсъждали сме разновидности страната да закупи количеството сила, което е належащо и да преразпредели към лечебни заведения, читалища общини. Не може лечебни заведения, общини, читалища да се съревновават с огромните бизнеси на свободния пазар ".

Без финансова отплата, болничното заведение ще спре да заплаща първо заплати, след това и за медикаменти.

По данни на Министерство на здравеопазването за предходната година 101 общински лечебни заведения в страната са получили в допълнение финансиране по Наредба № 3 за медицинските действия отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване.

Те са подкрепени с общо над 78 милиона лв.. В проектобюджета за тази година от министерството са заложили нарастване с още 25 милиона към парите за общинските лечебни заведения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР