Общинската избирателна комисия в София заседава извънредно заради постъпил сигнал

...
Общинската избирателна комисия в София заседава извънредно заради постъпил сигнал
Коментари Харесай

Пореден опит да се минира избора на Терзиев: ОИК заседава “по сигнал”

Общинската изборна комисия в София заседава изключително поради постъпил сигнал за пълномощията на кмета Васил Терзиев.

В сигнала до ОИК е посочено, че той към момента има дялово присъединяване в комерсиално сдружение, изясни пред БНР ръководителят на комисията Полина Витанова.

Тя не уточни елементи нито от кого е подаден сигналът, нито за кое комерсиално сдружение се отнася.

ОИК ще организира изключително съвещание по тематиката в последния работен ден преди коледните празници, с цел да ревизира сигнала.

„ В 13 часа ще има съвещание на ОИК. По-късно ще бъде качен на уеб страницата протокол от съвещанието - ще бъде ясно от кого е сигналът и тъкмо какъв е ", сподели Витанова.

От думите ѝ стана ясно, че става дума за хипотетична несъответственост на кмета Терзиев според член 41, алинея 1 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Според процедурата кметът би трябвало в едномесечен период да предприеме дейности за преустановяване на комерсиалната си активност и надлежно присъединяване в ръководството на търговски сдружения.

В сигнала е посочено, че той към момента има дялово присъединяване в комерсиално сдружение.

" Трябва да е уведомил за това документално ОИК. Г-н Терзиев има подадено съобщение в този 30-дневен период. Оттук насетне следва комисията да откри дали той е подхванал тези дейности, с цел да приключи присъединяване си. Комисията ще изиска нужните документи за това, които по-късно да прегледа. Г-н Терзиев ще има опция по-късно в 3-дневен период да показа мнение ", изясни Витанова.

По думите ѝ при определяне, че тези дейности не са осъществени, се приключват пълномощията на кмета. В противоположния случай - сигналът няма да има съображение.

Витанова твърди, че макар че Столичният общински съвет няма определен ръководител, Терзиев може да подаде нужните уведомеления в администрацията.

Това е следващият опит да се минира изборът на Терзиев за кмет на София.

Непосредствено след балотажа, който претендентът на Българска социалистическа партия Ваня Григорова загуби, тя оспори легитимността на вота. Тя се опита даже да блокира встъпването в служба на Васил Терзиев, до момента в който няма решение на съда за резултатите от вота.

В последна сметка съдът постанови Терзиев да постави клетва, макар жалбата за легитимността на вота. Решение по главния проблем към момента няма.

Така на 13 ноември Васил Терзиев постави клетва като кмет на София.

Работата на общинската администрацията обаче остава блокирана – след пет несполучливи опита, Столичният общински съвет към момента няма ръководител. Най-голямата група в СОС, тази на ПП-ДБ и „ Спаси София “, отдръпна кандидатурата на Борис Бонев в опит да реализира единодушие с останалите обединения в локалния парламент, само че до това по този начин и не се стигна.

Заради блокирането на СОС София ще стартира новата година без утвърдена проект сметка за чистотата на града. Васил Терзиев предизвести, че това може да докара и до загубата на милиони по разнообразни планове.

Очаквайте подробности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР