Общинската избирателна комисия в София се противопостави на решението на

...
Общинската избирателна комисия в София се противопостави на решението на
Коментари Харесай

ОИК-София се противопостави на ЦИК за премахване на машинното гласуване

Общинската изборна комисия в София се опълчи на решението на ЦИК за очистване на машинното гласоподаване. В неделя в столицата ще се гласоподава и с машини, излиза наяве от решението на ОИК-София.

 

Минути преди 20 ч. довечера ЦИК реши на вота тази неделя, както и на балотажа идната седмица, машини въобще да няма.

 

В 21.36 ч. ОИК София взема решение да не се съобрази с Централната изборна комисия.

 

" Със своето решение Централна изборна комисия на процедура е отстранена гласуването с машинен избор. Отделно следва да се уточни, че самото решение е ненапълно откъм реквизити, а точно – в него липсва да е посочено, че същото предстои на обжалване и няма планувано на съображение член 60, алинея 1 Административнопроцесуален кодекс авансово осъществяване на решението, респ. същото към този миг не е влезнало в законна мощ, заради което ОИК – Столична община смята, че не поражда обвързващо деяние. "

 

От столичната изборна комисия счита, че в решението на ЦИК се установява безпрецедентни основни пороци, сред които е и безспорна неяснота волята на Централна изборна комисия. Посочва се още, че в решението на ЦИК няма претекстове, което е нарушаване.

 

" ОИК – Столична община, като профилирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни изборни секции, не може да взе участие и да става съизвършител в тъпчене доверието на най-демократичното изборно право на всеки български жител. "

 

От ОИК-София пишат още, че е налице жестоко нарушаване на разпоредбите на формалната логичност в посоченото решение.

 

" На последващо място, според член 213а, алинея 5 ИК единствената и безспорна причина за осъществяване на избори единствено с хартиени бюлетини е – при удостоверяването по алинея 2, да се откри противоречие на устройствата за машинно гласоподаване с правилата по алинея 3, като все още на взимане на решението на ЦИК и видно от неговите претекстове такова еднопосочно определяне не е налице с предишно тяхно решение и такова не се открива на уеб страницата на ЦИК, включително и не е представено като съображение в решение. "

 

От комисият прибавят, че на официалната страница на Министерство на електронното ръководство е  оповестено решение на МЕУ с № МЕУ-17714 от 27.10.2023 година, с което на съображение член 213а, алинея 2 ИК Министерство на електронното ръководство, взаимно с БИМ и БИС, удостоверяват сходството на доставения вид ТУМГ, както и на към този момент доставени и употребявани на предишни избори ТУМГ, с условията по член 213а, алинея 3 ИК и условията на техническата спецификация по Методика одобрена от трите институции. Със същото решение е позволено на съображение член 60, алинея 1 Административнопроцесуален кодекс авансово осъществяване на решението, с посочени претекстове за авансово осъществяване.

 

В умозаключение ОИК-София указва на кметовете на всички районни администрации да предадат дружно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни бумаги и материали посочени в т. 1 от Методическите инструкции, признати с решение № 2655-МИ от 12.10.2023 година на ЦИК, включително и тези свързани с машинното гласоподаване.

 

Препис от решението е изпратено неотложно до  кметовете на всички районни администрации и Министерство на вътрешните работи за сведение и осъществяване. Решението на ОИК-София може да се оспори пред ЦИК в 3-дневен период от публикуването му.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР