Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна прекратява предсрочно пълномощията на

...
Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна прекратява предсрочно пълномощията на
Коментари Харесай

Отстраниха от длъжност кмета на централния варненски район „Одесос“

Общинската изборна комисия (ОИК) във Варна приключва предварително пълномощията на Цветнен Цветков като кмет на регион „ Одесос “. Причината е, че Цветков не е спазил законовото условие след избирането му за кмет да приключи присъединяване си във компания, излиза наяве от.

Проверката по случая Комисията стартира след постъпил на 29 януари сигнал, че кметът на „ Одесос “ Цветнен Цветков е притежател на компания Едноличен търговец „ ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “, открито с приложена разпечатка от Търговския указател.

Съгласно Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА) кметовете не могат да имат търговски сдружения и да вземат участие в такива. В едномесечен период от полагането на клетвата управниците са длъжни да подхващат нужните дейности за преустановяване на активността и/или за освобождението им от заеманата служба и да уведомят документално за това ръководителя на Общинския съвет и Общинската изборна комисия.

В едномесечен период, считано от деня на полагане на клетва, Цветнен Цветков не е подхванал дейности пред Търговско дружество на Национален осигурителен институт по отношение на условие на процедурата пред Търговски указател за бъдещо изтриване на Едноличен търговец „ ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “. Такива дейности не са подхванати и до 29 януари. В получено на 1 февруари несъгласие от същия още веднъж липсва заявление за подхванати такива дейности. В законовия едномесечен период в Търговски указател не е подавано заявление за изтриване на обсъжданото Едноличен търговец. В едномесечен период, считано от деня на полагане на клетва, Цветков не е подхванал дейности по документално известяван на ръководителя на Общински съвет Варна и ОИК Варна за изтриване на Едноличен търговец „ ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “ в Търговски указател. Такива дейности не са подхванати и все още на взимане на актуалното решени. В този смисъл Цветнен Димитров Цветков е нарушил и условието на чл.41 ал.3 ЗМСМА, показват от Общинската изборна комисия.

Решението за предварително преустановяване на пълномощията на Цветнен Цветков като кмет на регион „ Одесос “ предстои на обжалване в 7-дневен период пред Варненския административен съд.

Цветков, повдигнат от ПП-ДБ, завоюва балотажа за кмет на регион „ Одесос ” с 47,34% против Биляна Раева (ГЕРБ) с 44.12 на 100. Разликата сред двамата бе към 600 гласа - 8803 против 8 204. С „ Не поддържам никого “ гласоподаваха 1587 поданици на региона (8,54%).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР