Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна излезе тази вечер с

...
Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна излезе тази вечер с
Коментари Харесай

Заради фирма, ОИК във Варна прекрати предсрочно мандата на кмета на р-н Одесос

Общинската изборна комисия (ОИК) във Варна излезе довечера с решение за предварително преустановяване на пълномощията на кмета на регион „ Одесос “ Цветнен Цветков.

Решението е оповестено на уеб страницата на ОИК. За случилото се ще бъде известена ЦИК, на която ще бъдат показани и документите, на чието съображение са прекъснати пълномощията на Цветков.

Решението на ОИК предстои на обжалване в 7-дневен период пред Административния съд във Варна.

От комисията показват, че към сигнала за несъвместимостта на Цветков с позицията областен кмет е приложена разпечатка от Търговския указател, че той има компания - Едноличен търговец „ ТУКИ - Цветков - Цветнен ЦВветков “, което изисква ОИК да извърши инспекция по случая. Комисията е уведомила Цветков за постъпилите документи и му е предоставила опция да направи документално несъгласие в тридневен период. В рамките на пълномощията си ОИК е направила инспекция и е събрала доказателства.

В сегашния случай правната рамка за несъответственост на настоящ областен кмет е заложена в член 41 и член 42 на ЗМСМА, показват от комисията. Те гласят, че кметовете на региони не могат да правят комерсиална активност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, шефове или прокуристи в търговски сдружения, търговски пьлномощници, търговски представители, търговски медиатори, синдици, ликвидатори или да вземат участие в надзорни, управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации за времето на мандата им. Положилите клетва като кметовете на региони разполагат с едномесечен период да подхващат нужните стъпки за преустановяване на активността и/или за освобождението си от заеманата служба, в случай че при избирането си заемат такава или имат компания. Срокът тече от полагането на клетвата. Те би трябвало да уведомят документално за подхванатите дейности ръководителя на Общинския съвет и ОИК. Удостоверение за настоящо положение от Търговския указател демонстрира, че Цветков е притежател на компания, а в едномесечния период от полагането на клетва не е подхванал дейности за заличаването й.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР