Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен отмени избора на общински

...
Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен отмени избора на общински
Коментари Харесай

ОИК - Плевен отмени избора на общински съветник, не се явил на три заседания

Общинската изборна комисия (ОИК) в Плевен анулира избора на общински консултант, откакто той не се яви на три следващи съвещания и не постави клетва. Това оказва се от решение на комисията, оповестено на уеб страницата ѝ.

В него се показва, че в ОИК е постъпило искане от Борислав Георгиев, общински консултант от листата на Местна коалиция (МК) " Алтернативата на жителите ", с което той декларира, че Александър Богданов Николов, разгласен за определен общински консултант, трета поредна сесия не се явява да постави клетва.

В настояването Георгиев моли ОИК – Плевен  да му даде писмена информация по отношение на документ, с който Николов уведомява комисията, че няма да участва на сесията на Общински съвет Плевен от 30 ноември.

Излагат се съображения, че последица от неявяванията на Николов е уронване престижа на Общинския съвет и че по този метод се пречи на работата на групата общински съветници от листата на обединението.

След направена инспекция и изисквана информация от ръководителя на Общинския съвет в Плевен, комисията показва в решението си, че Александър Николов не се е явил на съвещанието от 30 ноември, заради което не е положил клетва като общински консултант и не е подписал клетвения лист.

В решението на ОИК-Плевен се показва, че според т.2 от Решение №2865-МИ от 04.11.2023 година на Централната изборна комисия, в случай че общински консултант е възпрепятстван да участва при полагането на клетва, следва категорично да съобщи това с документално заявление пред Общинската изборна комисия. Това Александър Николов не е направил преди провеждането на съвещанието на Общински съвет Плевен от 30 ноември, което събитие навежда на извод, че същият не желае да встъпи в пълномощията на общински консултант, се споделя още в решението на ОИК.

Със същото решение за определен на мястото на Александър Николов ОИК-Плевен афишира Светослав Доков. Обезсилва се и издаденото уверение на Николов от 1 ноември. 

Припомняме, че първата, тържествена, сесия на Общинския съвет в Плевен, се състоя на 10 ноември с полагане на клетва на новоизбраните общински съветници, кмет на община и кметове на кметства. На тази сесия не участваха трима определени общински съветници, измежду които и Николов. На идващите две съвещания на Общинския съвет, другите двама съветници поставиха клетва.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР