Общинската фирма Тролейбусен транспорт в Плевен изгради фотоволтаична централа на

...
Общинската фирма Тролейбусен транспорт в Плевен изгради фотоволтаична централа на
Коментари Харесай

Общинска фирма в Плевен инвестира в собствена фотоволтаична централа

Общинската компания " Тролейбусен превоз " в Плевен построи фотоволтаична централа на територията на тролейбусното си хранилище в квартал " Дружба ". Монтирани са общо 780 панела, като годишната мощ на централата е 450 мегаватчаса, съобщи инж. Ангел Несторов, шеф на компанията.

Централата е пусната от пет дни и действително с създавания от нея ток към този момент се зарежда мрежата на компанията. Електроенергията от централата ще покрива приблизително към 10 % от потребностите на " Тролейбусен превоз " за година. В летните месеци упованията са делът да е към 20 на 100, разясни инж. Несторов, представен от Българска телеграфна агенция. 

Произведеният ток се употребява сега на произвеждане. За пет дни са създадени 10 мегаватчаса електрическа енергия, т.е. дневно към два мегаватчаса. Има приложение, с което се следи производството на електрическа енергия ежеминутно.

Изграждането на фотоволтаичната централа е коствало 550 000 лева на сдружението, които са лични средства. По думите на инж. Несторов при правенето на плана за централата, когато цената на мегаватчас ток е била към 250 лева, е пресметнато, че инвестицията ще се възвърне за четири години. Сега при по-ниската цена на тока от 180-200 лева за мегаватчас, вложените средства ще бъдат възобновени за към пет години, добави той.

Инвестицията в създаване на фотоволтаичната централа и предстоящите по-ниски разноски за електроенегрия са довели до позитивен резултат за работещите в " Тролейбусен превоз ". От първи юли са увеличени заплатите на водачите със 70 лева, не е доста, само че счетох, че откакто ще има спестовност от електрическа енергия, ще може и да се усъвършенства заплащането, разяснява инж. Несторов.

Кметът Георг Спартански напомни, че общественият градски превоз на Плевен е напълно екологичен, като се обслужва от тролейбуси и електробуси. По думите му с тази инвестиция, с която се чака да се понижат разноските за ток, ще продължи да се поддържа налична цената на билетчето за жителите и да се дава качествена услуга. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР