Общинската фирма Обреди , ще преодстъпи стопанисването на гробищните паркове

...
Общинската фирма Обреди , ще преодстъпи стопанисването на гробищните паркове
Коментари Харесай

Общинският съвет ще реформира „Обреди” ЕООД

Общинската компания „ Обреди ”, ще преодстъпи стопанисването на гробищните паркове на новосформирано общинско дружество с решение на Общинския съвет. Това е подбудено от правосъдни решения на варненския административен съд и на Върховен административен съд, импортирани на вниманието на комисията с писмо от ръководителя на общинския съвет Тодор Балабанов.

Комисията по благосъстоятелност и стопанство прегледа през днешния ден поисканото от Общинския съвет мнение на компания „ Обреди ” за преструктуриране на дейностите, които да правят отсега нататък бъдещото общинско дружество и настоящето комерсиално сдружение. Становището е съпроводено с подробенан разбор за финансовите параметри на разделянето, пренасочване на личен състав, техника и сграден фонд.

Разчетите сочат, че в общинското дружество би трябвало да се пренасочат 79 души, на които ще се разпореди ръководство на гробищните паркове, стопанисване и поддръжка на площите, както и радостните ритуали. Изчисленията допускат, доходи от това за 2,251 млн. лева, които сега са 73 % от приходите на общинската компания „ Обреди ”.

Към комерсиалното сдружение остават образуване и осъществяване на ритуали, продажба на траурни артикули, услуги и такъми.
След разделянето в общинското сдружение ще останат на работа 34 души. Анализът планува още делба на автопарка, на профилираните машини и на спомагателни уреди и сграден фонд.

Съветниците разпоредиха на администрацията да изготви устав за работата на бъдещото общинско дружество, да се направи пазарна оценка на активите на „ Обреди ” ЕООД, с в детайли изложение на функционалното предопределение на постройките и оборудванията, които ще подрележат на делба.

Д-р Янко Станев, зам. ръководител на Общински съвет:

Предложението на „ Обреди ” ЕООД е само вероятното , защото дава отговор на ползите на общината, на жителите, а наред с това извършва условията на съда и прокуратурата. Работата в ритуалите е характерна, не съм склонен радостната активност да остане в досегашното сдружение. Структурата, препоръчана тук, е доста по-добра. Първата ни стъпка е да възложим пазарните оценки, а в хода на процедурата да подхващаме оптимизации, в случай че това се постанова.

Тодор Балабанов, ръководител на Общински съвет

Според решението на съда гробищните паркове са обществена общинска благосъстоятелност и ръководството и стопанисването им следва да се прави от административна конструкция, каквато ще е общинското дружество. Така че би трябвало за приведем нормативите си в сходство с това, а комерсиалната активност да остане в границите на досегашното общинско сдружение. Нашата задача е да създадем пазарна оценка на активите на „ Обреди ” ЕООД, да изготвим устав за активността на бъдещото общинско дружество, както и да прибавим към наредбата цените на услугите, които ще предлага това дружество.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР