Общините в област Пловдив се задъхват сериозно заради огромните сметки

...
Общините в област Пловдив се задъхват сериозно заради огромните сметки
Коментари Харесай

Депутат и кметове на ГЕРБ от Пловдив-област: В колапс сме, п...

Общините в област Пловдив се задъхват съществено поради големите сметки за ток и газ. Задават се банкрути, на карта е сложено оцеляването на българите. Това сигнализираха депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, кметът на Раковски Павел Гуджеров и зам. кметът на община Брезово Иван Тачев. Те демонстрираха смразяващите сметки за ток в общините. Оказва се, че фактурата на Раковски за електрическа енергия за декември 2020 година е била 36 122 лева За същия интервал, само че през 2021 година тя е 80 987 лева Увеличението е 2,24 пъти. В Община Брезово през декември 2020 година за ток са платили 9939 лева Електроенергията за декември 2021 година обаче е 36 228 лева Увеличението е 3,64 пъти.

В общинската болница в Раковски сметката за ток е била 10 568 лева през декември 2020 година, а през декември 2021-ва - 25 666 лева За газ пък сметката е увеличена над два пъти.

Според Младен Шишков това е къса извадка, само че обстановката е аналогична във всички институции - детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, читалища и други Павел Гуджеров пък предизвести, че в случай че не се вземат незабавни ограничения, кметовете ще бъдат принудени да теглят заеми вместо за развиването на обитаемоте места - за оцеляване.

В доста от общините режимът на уличното осветяване към този момент е реалност, а доста от семействата си стопират отоплението на газ и ток в дома и търсят различни източници.

По думите им, също така поради неналичието на признат държавен бюджет сега общините са изправени пред два проблема. Първо, финансов - би трябвало да решат от какво да се лишат, с цел да покрият сметките. Само след месец-два всички второстепенни разпоредители, всички читалища, детски градини, учебни заведения ще потърсят помощ от Общината. А тя от кого ще потърси?, попита риторично Шишков. Вторият проблем, не по-малко тежък, е нормативен. От една страна, законът не разрешава да се харчат повече пари, а от друга, ЕРП-тата изпращат фактурите със доста завишение. И в двата случая кметовете са в невъзможност. Каквото и да създадат, ще сгрешат “, акцентира още Младен Шишков.

„ Цифрите са безапелационни и ние сме изправени пред невиждана рецесия, за която трябват незабавни ограничения “, посочи Павел Гуджеров. От развиване и напредък на общините ние последните 3 месеца се грижим по какъв начин да оцелеем. На карта е сложено оцеляването на българите “, разяснява още той. Гуджеров акцентира, че няма по-важна задача на държавното управление от тази с цените на газа и тока и то би трябвало в незабавен порядък да я реши.

Последва журналистически въпрос до каква степен може да се стигне. " Първо ще има съкращения на чиновници на общинските предприятия, след това ще напусна аз, само че ще запазим болничното заведение за хората - безапелационен бе Гуджеров. - Искаме общините да бъдат извадени от свободния пазар за електрическа енергия или да ни компенсират. Иначе няма да издържим ", съобщи Гуджеров. Той описа, че майка му работи в хранителен магазин. По думите й, кашкавалът към този момент бил 20 лв. килограмът и съвсем нямало стока, която да идва на една и съща цена. Инфлацията на процедура от дълго време предходна 20%.
Свързани вести ГЕРБ яхна скъпия ток, желае 200 млн. помощи за общините
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР