Общините ще получат 4 684 080 лева за дейности по

...
Общините ще получат 4 684 080 лева за дейности по
Коментари Харесай

С над 4 млн. лв. ще се финансират Wi-Fi зони и модерни класни стаи

Общините ще получат 4 684 080 лв. за действия по национални стратегии за развиване на образованието през 2021 година

От тях 2 565 091 лв. се отпускат по Национална стратегия " Осигуряване на модерна просветителна среда ". Средства ще отидат в 35 профилирани гимназии и междинни учебни заведения , в които се организира профилирано образование по физика и астрономия, химия и запазване на околната среда или биология и здравно обучение. Предвижда се ремонт на образователни кабинети и класни стаи. Допълнително ще се обезпечи обзавеждане и съоръжение.

В други 78 учебни заведения ще се изградят стаи за действия по ползи. Планира се закупуване на материали , консумативи и игри за децата и учениците.

Отделно 85 учебни заведения ще получат 437 702 лв. за закупуване на книги за библиотеките и основаване на ъгъл за четене.

За Национална стратегия " Информационни и информационни технологии в системата на предучилищното и учебното обучение " се отделят 853 587 лв.. 138 учебни заведения ще получат средства за създаване или доизграждане на безжични интернет мрежи и основаване на нови Wi-Fi зони.
 1,8% милиарда лева за обучение и просвета в Плана за възобновяване
1,8% милиарда лева за обучение и просвета в Плана за възобновяване

Средствата са за нови учебни заведения, STEM среда в образователните заведения и стимулиране на научната активност

Правителството утвърди 491 865 лв. за Национална стратегия " Участвай и променяй - родителят, деен сътрудник в учебния живот ". 181 общински учебни заведения ще изплатят хонорари на класните ръководители за спомагателна работа, обвързвана с обмисляне, образуване и осъществяване на срещи с родителите. Мероприятията са отвън нормата за наложителна преподавателска работа. За един час учителите ще получават по 12 лв.. Отделно ще се заплаща на външни лектори, известни персони и експерти, които ще се включват в срещите.

754 097 лева се разпределят по програмата " Професионално обучение и образование ". 14 общински професионални гимназии и междинни учебни заведения ще получат средства за обезпечаване на модерна материална база. Оборудването ще бъде в съгласие с бизнеса. Учениците ще имат опция да работят с нова техника и да получават професионални пълномощия в действителни трудови условия.
 Почти 787 млн. евро се чака да получи България от Европейски Съюз за обучение до 2027 година
Почти 787 млн. евро се чака да получи България от Европейски Съюз за обучение до 2027 година

Целта е да се спре ранното отпадане на деца от учебно заведение

Кабинетът утвърди 19 440 лв. по Национална стратегия " Мотивирани учители ". Средствата са за учители-наставници в 55 учебни заведения , които обезпечават самостоятелна поддръжка на 81 новоназначени учители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР