Общините не могат да си платят сметките за ток и

...
Общините не могат да си платят сметките за ток и
Коментари Харесай

Разходи на общините за 2021 г. - 164 млн. лв., за 2022 г. - 670 млн.лв.

Общините не могат да си платят сметките за ток и на не малко места се постанова въвеждане на режим на уличното осветяване. В студиото на " Денят стартира " кметът на Димитровград и зам. -председател на УС на Сдружение на общините Иво Димов показа данни с какъв брой са се нараснали сметките спрямо предходната година.

Целевото изследване на Националното съдружие е извършено при започване на 2022 и демонстрира доста съществено разминаване в стойностите за електрическа енергия и отопление спрямо 2021 година

Прогнозните планове обрисуват за 2022 година 670 млн., които би трябвало да платят общините при 164 млн. предходната година.

" Сами разбирате какъв брой огромен запас би трябвало да отделят българските общини, с цел да покрият настоящите си разноски за електрическа енергия и отопление ", сподели Димов.

" Има няколко варианти за общините да платят тока си. Да съкратят различен тип разноски - да съкратят личен състав или да понижат електрическата енергия, ограничавайки уличното осветяване. Всяка една община е характерна като благоприятни условия и разноски “, обясни Димов.

По думите му 70 общини са въвели ограничаване на осветлението. Това ще спести към 10-15% според от това какъв брой време уличното осветяване няма да свети.

Някои общини вкарват непопулярни ограничения като да вземем за пример община Стамболийски. Там кметът е съкратил личен състав от администрацията.

" Това не е добър вид, тъй като на общините са предоставени с 8 кодекса, 133 закона и над 500 подзаконови акта разнообразни услуги, които са над 1200 на брой. Т.е. съкращаването на личен състав не е добра алтернатива, тъй като това понижа качеството на предлаганите обществени услуги, които общините дават “, добави Димов.

На всеки кмет приоритет е да резервира естествената активност на администрацията, обществените услуги, учебните заведения и детските градини, тъй че надали ще се стигне до там да се понижи активността на тези институции, увери кметът на Димитровград.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР