“Общините до този момент не са включени адекватно в пътната

...
“Общините до този момент не са включени адекватно в пътната
Коментари Харесай

Александър Ненков: Над 500 00 са невръчените глоби на шофьори

“Общините до този миг не са включени съответно в пътната сигурност, а точно предварителната защита. Със законопроекта за надзор по пътищата, иницииран от СОС и неговия ръководител Георги Георгиев, който мина на първо четене, общините се ангажират доста по-сериозно в пътната сигурност, предварителната защита и санкционирането на водачите ”. Това съобщи депутатът Александър Ненков от ГЕРБ-СДС пред БГНЕС.

“В София има три сложени стационарни камери, като за две знаем, че работят, за третата не сме доста сигурни. Това са камерите, които би трябвало да управляват и глобяват нарушителите ”, изясни Ненков.

Идеята на Законопроекта за промени в Закона за пътищата на ГЕРБ планува общините да могат да влагат в такива механически автоматизирани средства, които да слагат на разнообразни основни кръстовища и булеварди, тъй че да могат нарушителите да бъдат глобени.

“Когато сте засечен от такава камера, това се изпраща към Министерство на вътрешните работи, респективно към КАТ; КАТ издават наказателното разпореждане, и тук е другата оригиналност – общините ще могат да връчват тези наказателни постановления. Това значи, че общините ще ги ангажираме доста по-сериозно в пътната сигурност, предварителната защита и санкционирането на водачите ”, разясни депутатът от ГЕРБ-СДС, след което акцентира, че откакто наказателните постановления бъдат връчени надлежно и 70% от приходите, които ще постъпват във Фонда за пътна сигурност, ще отидат в общините.

“Общините вземат участие в събирането на парите от глобите и 70% от приходите от техните камери ще останат в бюджетите на общините и те биха могли да бъдат харчени за пътна сигурност ”, посочи Александър Ненков. Той разяснява, че сега има над 500 000 невръчени наказателни постановления, тъй че с тези промени контролът ще се завиши, защото нарушителите ще получават наказателните си постановления в къс период.

“Законопроектът мина на първо четене с консенсусно болшинство, това, което би трябвало да се доработи до второ гласоподаване са тези 70% доходи, които ще останат в бюджетите на общините. Трябва ясно да се регламентира защо да се харчат тези средства и те да бъдат ориентирани към пътната сигурност ”, акцентира депутатът от ГЕРБ.

Ненков разяснява и измененията в Наказателен кодекс, импортиран от Политическа партия. “Законопроектът бе признат, търпи рецензия, и ще би трябвало да се доработи. Този, който би трябвало да бъде глобен, е лидерът, а не пътно-превозното средство, и това с конфискацията и лишаването на фамилията да употребява тази движима движимост не знам доколко би спомогнало за предварителната защита на нарушаванията по пътя ”, счита депутатът.

Преди лятната си почивка народните представители завишиха глобите за нарушителите по пътя. “Законите, които сме приели през последните месеци, са задоволително съществени. Въпросът в този момент е по какъв начин те ще бъдат приложени, и да забележим във времето какъв резултат ще дадат. Едни наказания могат да дадат в кратковременен или дълготраен проект отражение ”, добави депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР