Общините Чирпан, Велико Търново, Тополовград и Свищов бяха отличени от

...
Общините Чирпан, Велико Търново, Тополовград и Свищов бяха отличени от
Коментари Харесай

Четири общини получиха грамоти от ПРЧР за най-бърз старт на мерки по новия програмен период 2021-2027

Общините Чирпан, Велико Търново, Тополовград и Свищов бяха отличени от Управляващия орган на Програма „ Развитие на човешките запаси “ (ПРЧР) за най-бърз старт на ограничения по новия програмен интервал 2021-2027 година

Четирите общини са първите в България, които приготвиха планове и подписаха контракти по мярката „ Грижа в дома “ на ПРЧР (2021-2027). Общият бюджет на подписаните контракти е в размер на  близо 3,8 млн. лева, с които ще бъдат подкрепени над 700 възрастни хора в неспособност за самообслужване и хора с увреждания. С плановете по мярката „ Грижа в дома “ ще продължи даването на мобилни интегрирани социално-здравни услуги в домовете на най-уязвимите групи.

„ Гордеем се, че Програма „ Развитие на човешките запаси “ е първата утвърдена от Европейска комисия стратегия в България, само че не по-малко значително е, че и първите подписани контракти за европейска стратегия са точно по ПРЧР “, съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова. Тя изрази вяра, че даването на услуги в домашна среда за възрастните хора и хората с увреждания ще продължи без спиране. „ Предоставянето на услуги в домашна среда е национална политика. Осигуряването на услуги в дома са значими, тъй като няма нищо по-добро от това хората да живеят в домовете си и да получават нужните услуги точно там “, акцентира Ефремова.

Община Чирпан е първата община, която подписа контракт за даването на услуги по мярката „ Грижа в дома “. Проектът е на стойност над 647 хиляди лева, с които ще бъдат обезпечени услуги в домашна среда за 120 възрастни и хора с увреждания. Услугите ще бъдат предоставяни от Домашния обществен патронаж.

Сключеният от община Велико Търново контракт е на стойност близо 1,8 млн. лева, с които се чака да бъдат подкрепени над 330 възрастни хора в неспособност за самообслужване и хора с увреждания. Общината ще дава богат набор от мобилни интегрирани услуги в общността и ще продължи дейностите на съществуващия Център за почасово даване на мобилни интегрирани здравно-социални услуги в общността и в домашна среда, който е основан с план по мярката „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания “-Компонент 2 по ОПРЧР.

Община Тополовград ще осъществя план по мярката „ Грижа в дома “, който е с бюджет от над 422 хиляди лева По него ще бъдат подкрепени минимум 79 възрастни и хора с увреждания, които ще получават почасови мобилни услуги в домовете си, психическа поддръжка, доставка на хранителни артикули и артикули от първа нужда, закупени със средства на потребителите, възнаграждение на битови сметки, заявяване и приемане на неотложни административни услуги. По плана ще бъде предоставена и информация по отношение на предварителната защита и профилактиката на здравето и обществено значими болести.

Проектът на Община Свищов е на стойност близо 955 хиляди лева Услуги в домашна среда ще получат минимум 177 възрастни и хора с увреждания. За осъществяването на дейностите по плана ще бъдат назначени 30 обществени асистенти, 20 служащи за доставки по домовете, медицински сестри и експерти, обществени служащи и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР