Общината изчерпа инструментите си, с които държеше налога на възможно

...
Общината изчерпа инструментите си, с които държеше налога на възможно
Коментари Харесай

Вдигат такса смет в Бургас

Общината изчерпа инструментите си, с които държеше данъка на допустимо най-ниските нива 

След 14 години такса „ Битови боклуци “ (ТБО) в Бургас ще бъде увеличена. Това излиза наяве от докладна бележка на администрацията, която към този момент се разисква в непрекъснатите комисии на Общинския съвет. Предложението е през 2024 година налогът да бъде обновен с 30 %.

До този миг Твърди битови отпадъци бе измежду най-ниските в страната, а преди години даже бе понижена, тъй като се повишиха данъчните оценки и се взе решение за съкращаване на финансовата тежест за жителите.

„ Сега, 14 години по-късно икономическата конюнктура е радикално изменена. Разходите за услугите по проведено поддържане на непорочност са увеличени и макар напъните за повишение на събираемостта е невероятно да бъдат осигурени  нужните средства при опазване на досегашните ставки “, стимулират се вносителите.

От Общинска администрация акцентират, че съгласно отчет на Националното съдружие на общините в Република България Бургас е под междинните за страната ставки.

„ Имайки поради другия коефициент за местонахождение във формулата за установяване размера на данъчните оценки за другите градове беше направено съпоставяне в размера на заплащаната такса битови боклуци за жилище от 100 кв.м. в другите градове - за София – 227 лева, Варна – 132 лева, Бургас – 103 лева, Стара Загора – 144 лева, Пловдив – 160 лева Което постанова извода, че таксата битови боклуци за жилищни парцели за град Бургас е на едно относително ниско равнище. Поради което се предлага смяна точно на ставките за жилищни парцели “, допълват от Общината.

Директорът на дирекция „ Бюджет и финанси “ в Община Бургас Златина Караиванова посочи, че налогът не е променян от 2009 година, тъй като имало несъбрани вземания от такса боклук и последователно посредством разнообразни начини – правосъден реализатор, уведомителни писма, тези средства се събрали и покривали в последните години буфера по това перо.

„ Такса „ Битови боклуци “ има строго целеви темперамент, тези пари не можеше да се харчат за други действия. През годините разходвахме тези средства целево. Както обаче има приходна част, по този начин има и разходна част. В годините обратно разноските се увеличаваха. Този временен излишък последователно се стопи и общината дофинансира активността “, акцентира Златина Караиванова.

През идната година следва смяна в Закона за локалните налози и такси, която ще докара напълно нова философия за метода на пресмятане на данъка. Няма да се гледа квадратурата, а лицата, живеещи в жилището.

29 млн.лева е проект сметка „ Чистота “ за 2023 година, а за 2024 година – 36,76 млн.лева, сподели информация на Флагман.бг.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР