Община Враца внася парична гаранция в размер на 843 359.22

...
Община Враца внася парична гаранция в размер на 843 359.22
Коментари Харесай

Заради претенции на Понсстройинженеринг: Община Враца над 800 бона парична гаранция

Община Враца внася парична гаранция в размер на 843 359.22 лева, според Определение № 52 от 7 февруари тази година на окръжния съд. Парите ще бъдат преведени по сметка на правораздавателната институция. Това реши на свое изключително съвещание локалният парламент в града. Поводът е обвързван с искания на „ Понсстройинженеринг “ АД. Обявеното в неплатежоспособност сдружение има искания за към 8.5 милиона лв. към Община Враца.
Средствата за паричната гаранция ще бъдат обезпечени от възобновен на 12.01.2023 година Данък добавена стойност по завършилия план „ Интегриран план за воден цикъл на град Враца “ в размер на 759 063 лева и лични данъчни и неданъчни доходи в размер на 84 296 лева След привършване на разногласието и решение на съда в интерес на Община Враца, паричната гаранция ще бъде възобновена по сметката на кметската администрация.
Предвид обществената значителност и запазване финансовото положение на Община Враца и за съблюдаване периода за внасяне на избраната банкова гаранция, на съображение чл.60 ал.1, предложение пето от Административнопроцесуален кодекс, позволява авансово осъществяване на решението.
Междувременно стана ясно, че „ Понсстройинженеринг “ АД дължи все още на локалната администрация над 7 милиона лв., както и над 100 милиона лв. към Българска банка за развиване, Национална агенция за приходите, „ Инвестбанк “ АД, чиновници и компании в страната. Дружеството е реализатор по Етап 2 на Водния цикъл и е отговорно за некачественото осъществяване на строително-ремонтните действия и наложените неустойки по плана.
Договорът сред Община Враца и „ Понсстройинженеринг “ е подписан през 2012 година, като срокът за неговото осъществяване е до началото на 2015 година. В началото на първия мандат на кмета Калин Каменов е открито, че към декември 2015 година сдружението не е изпълнило и 50% от плануваното в контракта, а осъществените ремонтни действия са некачествени. След голям брой срещи и правосъдни разногласия, Община Враца приключва контракта с сдружението през 2019 година.
През 2022 година Общината прави годно прихващане – сдружението дължи 7 160 034 лева, локалната администрация – 6 679 622 лева Община Враца навреме е подхванала ограничения против изпълнителния лист и дейностите на синдика, като е подаден иск за прекъсване на осъществяването. Подадени са и сигнали против дейностите на синдика до всички способени органи, като задачата е да бъде осъществена цялостна инспекция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР