Община Видин обяви стартирането на проекта „Основна реконструкция на централна

...
Община Видин обяви стартирането на проекта „Основна реконструкция на централна
Коментари Харесай

Старт на проекта за централната пешеходна зона във Видин

Община Видин разгласи стартирането на плана „ Основна реорганизация на централна пешеходна зона “ по време на конференция, която се организира в залата на Общинския съвет. На нея участваха кметът на Общината Огнян Ценков, регионалният шеф на Видин Албена Георгиева, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, членовете на екипа по плана с началник арх. Ангел Недялков – основен проектант на Община Видин, представители на компании, ангажирани с осъществяването на плановите действия, представители на общинското управление, общински съветници, специалисти.
Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване, в границите на Приоритетна ос 1 " Устойчиво и интегрирано градско развиване " на Оперативна стратегия " Региони в напредък ", скица за даване на безплатна финансова помощ „ Изпълнение на интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване 2014-2020-Видин ". Той е на обща стойност 11 954 145 лева, от които 9 689 660 лева европейско финансиране, 1 709 940 лева национално съфинансиране от държавния бюджет и 554 545 лева съфинансиране, обезпечено от Община Видин.
Огнян Ценков напомни, че нуждата от реализацията на плана и неговата естетическа стойност са обсъждани от видинската общност повече от седем години и всеки жител е имал неведнъж опцията да изкаже своето мнение или да даде предложение. „ Сега е моментът да разсеем всички терзания и подозрения по отношение на този план. С него беше злоупотребявано доста и то от позиция и на персонален, и на партиен ПР, за да се провокира напрежение измежду видинските поданици. Цялата процедура е почнала още през 2011 година и ние сме надграждали всичко според законодателството, с решения на Общинския съвет, с обществени разисквания. Едно от нещата, с които се манипулираше публичното мнение беше, че площадът и цялата пешеходна зона ще бъдат направени с асфалт. И тогава го казахме, и в този момент, че те ще се изградят с първокачествен материал – термолющен гранит, който ще бъде комфортен за вървене “ – сподели кметът. Той добави, че ще бъде непокътнат паметника на площад „ Бдинци “, който е реликва за Видин, като отхвърли изрично популяризираните мнения за премахването му.
В целия си размер планът обгръща зоната от Драматичния спектакъл и река Дунав до кръстовището на ул. „ Цар Симеон Велики” и ул. „ Широка”, пред постройката на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Поради огромната дължина на пешеходната зона, планът е разграничен на 5 независими стадия, които могат да се извършват без значение един от различен. Всеки от тях съдържа всички нужни планови елементи. Като начало се планува осъществяването на първите три стадия, от постройката на театъра до постройката на музей „ Конака “.
Подземната ВиК инфраструктура е минала пределния си период на физическа валидност и към този момент е изцяло амортизирана. Сутеренните равнища на прилежащите здания се пълнят с вода. Вследствие на зародили подземни течове се получават неравности и обилни пропадания на настилката, които могат да доведат до рискови за преминаващите хора последици.
Пешеходната зона сега не дава отговор на актуалните условия за обезпечаване на хармонична и налична градска среда за хора в неравностойно състояние – липсват намалени преходи в равнищата на тротоарите, пътеки от тактилни плочи за придвижване на незрящи хора, защитни парапети и други. Не са налице и противопожарни хидранти, което значи, че пешеходната зона по цялата си дължина, както и прилежащите й здания, не са предпазени и не дават отговор на наложителните условия за пожарна сигурност и отбрана на популацията от бедствия и повреди.
Поради всичките тези аргументи, реконструкцията на пешеходната зона е извънредно наложителна и не търпи отсрочване във времето. Предвидена е цялостна замяна на подземната инфраструктура - тръбопровод, канализация, електрификация, видео наблюдаване, оптични кабели и други, след което ще се постави новата настилка от едроразмерни гранитни плочи със специфична повърхностна обработка против хлъзгане (термолющен гранит). Запазват се всички съществени акценти на пешеходната зона, които са стойностни и осъществени по остарелия план, а точно - фонтани, цветни партери и други. Предвидена е цялостна реставрация на съществуващите фонтани, като се подменя напълно ВиК системата, ел. оборудването и автоматиката.
Демонтираните при реконструкцията настилки и други материали, които са годни за приложимост, ще се употребяват вторично по предопределение там, където е належащо в границите на града или Общината.
Всички процедури досега са извършени при прецизно съблюдаване на напътствията по програмата, вследствие на което беше подписан договорът за осъществяване на строително-монтажни работи на 1.06.2017 година, като крайната дата за реализацията е 1.08.2019 година Проектът е подготвен дефинитивно за осъществяване, утвърден и координиран от всички държавни инстанции.
Ценков пожела противоречива работа на експертите и компаниите, ангажирани с осъществяването на плана. „ Нека всички се поздравим със стартирането му, тъй като съм уверен, че реализирането на този план освен ще промени образа на централната градска част, само че и ще даде една комфортна, налична и привлекателна за нашите съграждани и за гостите на града зона! “ – съобщи видинският кмет.
Главният проектант Ангел Недялков разяснява, че изборът на тази реорганизация е изработен след доста деликатен разбор – има три публични разисквания, по самодейност на Общината са събирани анкетни карти, посредством които всеки видински жител е имал опция да даде своето мнение и предложение. Той изясни някои от идните промени във визията на зоната. Проектът планува реновации на прилежащото пространство пред Художествената изложба, възобновяване на съществуващото стълбище и връзка с пешеходната зона, разглобяване на Ротондата наоколо до Драматичния спектакъл и преместването й на уместно място, на скулптурите пред Съдебната палата, колоните и фонтана пред музей „ Конака “. Лампи, пейки и всички детайли по протежението на зоната ще бъдат приведени в архитектурно единение, ще има доста зеленина, ще бъдат възобновени осведомителните колони, ще бъде обезпечена досегаемост за хората в неравностойно състояние и други
Презентация на плана направи Веселина Георгиева, шеф на „ Про Актив Тийм “ ЕООД – външна техническа помощ за осъществяването на плана. (С презентацията може да се запознаете на адрес: http://vidin.bg/wp-content/uploads/2018/06/Presentation-Vidin.pptx).
Областният шеф Албена Георгиева също пожела сполучливо осъществяване и съобщи, че това е извънредно значим и необходим план за Видин, посредством осъществяването на който всички ще получат една красива и съвременна пешеходна зона. Зона, която да добавя прелестните здания, които са се запазили във времето и придават необикновен образ на града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР