Община Видин е получила безвъзмездното право на управление на Баба

...
Община Видин е получила безвъзмездното право на управление на Баба
Коментари Харесай

Росица Кирова: Видинската община трябва да оправи срутената Баба Вида

Община Видин е получила безвъзмездното право на ръководство на " Баба Вида " със задължението да ръководи парцела с грижата на добър собственик като владее, употребява и поддържа същия от името на страната за своя сметка и на своя отговорност.

Това сподели заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова на конференция във Видин. Поводът е казусът с рушащата се стена на крепостта " Баба Вида ".

Според Кирова, когато даден обект се получи с безплатно право на ръководство, то се поемат и отговорности и отговорности, т.е. Община Видин би трябвало са прави съответните ремонтни действия, както и да направи съответните планове за реституция. 

С претекстове за запазване, предпазване, правене на планове за консервация през 2016 година Община Видин е поискала от Министерство на културата (МК) да ръководи и стопанисва крепостта. През 2017 година след решение на Министерски съвет е подписан контракт за това сред общината и регионалната администрация.

По думите ѝ Министерство на културата е предоставило за ръководство на Община Видин крепостта " Баба Вида ", с цел да може тя да кандидатства по съответните европейски стратегии, да я поддържа като изготви съответните планове.

" Преди това те би трябвало да бъдат съгласувани по открития ред с МК и Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) ", посочи Кирова.

Тя означи, че МК е поискало финансова аргументация за това, дали община Видин може да поддържа и ръководи културната полезност, тъй като и към оня миг е имало констатации за рисково положение на крепостта, разказани са проблеми и опустошения.

" Община Видин не е показала никакво предпочитание или желание да изготви план за реституция и консервация на средновековната цитадела. Състоянието на  " Баба Вида " не е положително от години.

Всички благоприятни условия за финансиране по планове просто са си минали около Община Видин и резултатът от това безучастие и безнаказаност е налице ", сподели Кирова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР