Община Варна затвърждава финансовата си стабилност. За поредна година тя

...
Община Варна затвърждава финансовата си стабилност. За поредна година тя
Коментари Харесай

За поредна година Община Варна затвърждава финансовата си стабилност

Община Варна затвърждава финансовата си непоклатимост. За поредна година тя е изпълнила индикаторите за финансова автономия и резистентност и за капиталова интензивност. Това стана ясно на общественото разискване на годишния доклад за осъществяването на бюджета на Община Варна за 2018 година.

Тенденцията за резистентен растеж на приходите се резервира. Реалният размер на получените доходи към края на 2018 година е 388,2 млн. лв., съобщи Стефка Господинова, шеф на дирекция „ Финанси и бюджет ” в Община Варна, която показа доклада на бюджета. В зала „ Пленарна “ участваха зам.-кметове, общински съветници, представители на администрацията, жители.

Местните доходи от имуществени и други налози са в размер на 83,2 млн. лв.. Изпълнението им по отношение на обновения бюджет за 2018 година е 104%, а по отношение на миналата година – 101%. По-голяма събираемост е регистрирана при данъците върху наследствата, транспортните средства и придобиване на имущество по възмезден метод.

Постъпилите в общинската хазна неданъчни доходи са общо 60,6 млн. лв.. Те са с над 2 млн. лв. повече по отношение на обновения проект. Ръст има на постъпленията от благосъстоятелност, общински такси, санкции и концесии.

Първоначалната макрорамка на бюджета беше в размер на 393,7 млн. лева, само че след актуализацията беше поправена на 383,7 млн. лв.. Ставките на локалните данъци за поредна година останаха непроменени.

Отчетът демонстрира добра балансираност на бюджета. Ефективното ръководство на разноските направи допустимо осъществяването на амбициозна финансова стратегия за близо 76 млн. лв.. Най-много средства са изразходвани за строителството на новия бул. „ Васил Левски “ - – 52 млн. лв., за построяването на пробива на бул. „ Сливница “ - 4,5 млн. лв. и за новия парк „ Възраждане “ – 2,4 млн. лв.. Разходите за инсталация и поправки във варненски лечебни заведения са за близо 2 млн. лв.. Инвестициите в Младежкия дом са 1,5 млн. лв..

Благодарение на финансовата непоклатимост през 2018 година на Община Варна е присъден по-висок кредитен рейтинг – BBB, с вероятност постоянна. Това значи, че градът става още по-привлекателно място за ориентиране на вложения. Факторите, довели до повишение на оценката, са: растежът на населението; ниското равнище на безработица – 3%; нарастването на личните доходи на общината на годишна база; по-високият дял на хората в трудоспособна възраст по отношение на междинния за страната. Липсата на просрочени отговорности също е повлияла на крайната оценка.

Годишният финансов доклад на бюджета е одитиран и удостоверен от Сметната палата. Според проверяващата институция общината е спазила и изпълнила всички финансови индикатори и е измежду общините с най-хубави параметри по тези индикатори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР