Община Варна запазва високия си кредитен рейтинг и през 2019

...
Община Варна запазва високия си кредитен рейтинг и през 2019
Коментари Харесай

Община Варна запазва високия си кредитен рейтинг и през 2019 г.

Община Варна резервира високия си кредитен рейтинг и през 2019 година Той остава BBB със постоянна вероятност и е еднакъв с държавния, стана ясно на днешното съвещание на ПК „ Финанси и бюджет “, на което беше признат докладът на пбщинския бюджет за 2018 година и беше показано осъществяването на приходите и разноските за първите шест месеца на годината.

Факторите, довели до опазване на положителния рейтинг, са финансовата непоклатимост на общината, забележителният размер на вложенията, удобната демографска вероятност. Българската организация по кредитен рейтинг е взела под внимание също равнището на безработица – 2.8%, което е най-ниското за последните 10 години. На оценката е повлиял и фактът, че Община Варна няколко следващи години няма просрочени отговорности.

Потвърденият рейтинг е самопризнание за положителната работа на локалната администрация. Той е резултат и от поредната ни финансова политика, посочи пред съветниците Стефка Господинова, шеф на дирекция „ Финанси и бюджет ” в Община Варна.

Първоначалната макрорамка на бюджета за 2019 година, призната от Общинския съвет, бе в размер на 406,7 млн. лв.. В резултат на корекции във взаимоотношенията с централния бюджет и получени прехвърляния от отрасловите министерства уточненият проект към края на първото полугодие възлиза на 412,7 млн. лв..

Отчетът на приходите от държавни и локални действия към 30 юни 2019 година е в размер на 149,7 млн. лв.. Реално постъпленията в локалната хазна възлизат на 217,1 млн. лв.. Отчита се нарастване на събираемостта на огромна част от локалните налози. При планувани за годината имуществени и други налози в размер на 81,2 млн. лева докладът към края на първите шест месеца е в размер на 48 млн. лв., или 59% осъществяване от годишния проект. Спрямо същия интервал на предходната година са събрани с 2,1 млн. повече доходи. Ръст от 1,2 млн. лв. има и при неданъчните доходи. През първото полугодие на годината в хазната са постъпили общо 36 млн. лв. от общински такси, санкции, благосъстоятелност и други

Отчетът на разноските по бюджета за първото полугодие на 2019 година е в размер на 149,7 млн. лв.. Най-голям е относителният дял на функционалност „ Образование “ – 38%, следван от „ БКС – Инженерна инфраструктура “ – 30%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР