Община Варна ще отпусне средства и тази година за проучвания

...
Община Варна ще отпусне средства и тази година за проучвания
Коментари Харесай

Иван Портних: Ще финансираме археологически проучвания на обекти във Варна

Община Варна ще отпусне средства и тази година за изследвания на раннохристиянската черква край село Звездица, предвиждаме средства и за Варненския халколитен некропол, където е намерено най-старото обработено злато в света. Надявам се предложенията ни да бъдат подкрепени от Общинския съвет, заяви кметът на Варна Иван Портних. Това съобщиха от общината за Varna24.bg.

Миналата година екип, отпред с археолога Васил Тенекеджиев, стартира работа в региона на Звездица. Това стана допустимо, с помощта на поддръжката от кмета на селото Станислава Христова, на специалистите от РИМ - Варна и на средствата, отпуснати от Община Варна.

Предполага се, че църквата е от VI век и е част от манастирски комплекс. За обектът е писал Карел Шкорпил, който намерил в региона няколко мраморни плочи с кръстове, само че разкопки не са били провеждани, изясни Васил Тенекеджиев. Според първичните данни се допуска, че храмът е бил издигнат в интервала, в който е издигната църквата " Св. София “ в Константинопол. Открити са непокътнати зидове, подове от керамични плочи, подредени по съответния украсителен метод. Сградата е била с богата мраморна декорация, открити са плочи с релефни орнаменти и монограми на Христос. Васил Тенекеджиев добави, че обектът занапред се изследва, само че има огромен капацитет, по тази причина се надява разкопките да продължат. Според Станислава Христова задачата е зоната да бъде проучена, социализирана и да се оформи като привлекателно място за туризъм. 

Теренът е благосъстоятелност на министерството на земеделието, а археологическите находки - на министерството на културата. Този безреден статут основава проблеми за опазването и съхранението на откритото културно-историческо завещание, по които ще работим, добави кметът Иван Портних.

 

Снимки: https://live.varna.bg/bg/index.html
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР