Община Варна се включва в националната кампания Научи симптомите на

...
Община Варна се включва в националната кампания Научи симптомите на
Коментари Харесай

Варна се включва в национална кампания за борба с инсулта

Община Варна се включва в националната акция „ Научи признаците на инсулт! Всяка минута е скъпа! ", оповестиха от дирекция " Здравеопазване ". Повод е Световният ден за битка с инсулта, който се отбелязва на 29-ти октомври под егидата на Световната организация за инсулт. Тази година акцията се поддържа от Министерството на здравеопазването, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, Националното съдружие на общините в България и доста представители на българския бизнес.

Пълна информация по отношение на признаците на болестта и незабавните ограничения, които би трябвало да бъдат предприемани в сходни случаи, може да бъде открита в брошурите, публикувани в общинските лечебни заведения и обществени центрове на територията на Варна. Материалите са готови от общината и Асоциацията за инсулт и афазия. На електронните табла, които се намират пред Катедралата " Успение Богородично " и в региона на Фестивалния и конгресен център, ще бъдат показани къси видеа за признаците при инсулт и по какъв начин може да се помогне на човек в риск. В постройката на Община Варна целогодишно има подложен щендер с листовки с информация по тематиката.

От Асоциацията за инсулт и афазия приканват жителите да се срещнат със признаците на инсулта и с вярното държание в такива случаи. Специално приложение STROKE RISKOMETER дава опция на човек самичък да определя своя риск, да се предотврати инсулт и да се избави човешки живот.

Кампанията се организира в изискванията на дейна работа по съставянето на Националния проект за битка с инсулта. В края на предходната година България се причисли към Европейския проект, като припозна една от главните му цели -намаляване на броя на инсултите с 10 на 100 до 2030 година. Това може да се реализира с вярна предварителна защита. 

По данни на Министерството на здравеопазването в България се записват годишно към 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях над 7000 приключват с летален излаз. Преживелите мозъчния инсулт с друга степен на неработоспособност годишно са над 28 000. При 10 % от оживелите инвалидността е тежко проявена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушавания (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушавания остават трайни. Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата причина за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия. Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г.  са с периодичност от 2 до 13 случая на 100 000 деца. Прогноза за България за интервала 2015-2035: Брой инсулти: +14%; Брой хора, живеещи с последствията от инсулт: +3%; Брой смъртни случаи: +25%
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР