Община Варна продава 32 деката от брега на Варненското езеро. Имотът

...
Община Варна продава 32 деката от брега на Варненското езеро. Имотът
Коментари Харесай

ДБ: Община Варна продава 32 декара от брега на Варненското езеро

Община Варна продава 32 деката от брега на Варненското езеро. 

Имотът се намира на брега на Варненското езеро - на ул. " Девня ", сигнализираха от " Демократична България " на конференция през днешния ден, съобщи кореспондент на Moreto.net

Тези 32 дка са тъкмо там, където ще се прави интермодалния терминал, заяви ръководителят на ДСБ - Варна Васко Василев.
Интересно е, че този парцел е с акт за общинска благосъстоятелност от 2011 година, а се продава в този момент, незабавно откакто стана ясно, че държавното управление стартира развой по създаване на интермодалния терминал. Няма изясненост за какво Общината се лишава от благосъстоятелност в зоната на бъдещия интермодален терминал. Съгласно Общия организационен проект там е отредено като зона за транспортни услуги и транспортна инфраструктура. Това е меко казано спекулация.

По думите на Василев парцелът ще бъде продаден на търг евентуално с един единствен претендент.
Част от останалите парцели за продажба, изключително тези в кварталите " Младост " и " Възраждане ", не кореспондират с транспортната инфраструктура в региона. Т.е. там ще се построят едни мастодонти, а улиците остават същите.

Община Варна с тези си дейности подтиква презастрояването на града, и това не е от през днешния ден или от през вчерашния ден. Това е целенасочена политика, безапелационен бе Васко Василев.

Ако тези хора мислеха за града и да се избегне казуса с презастрояването, тези парцели трябваше да са резервирани за зелени площи, заключи Василев.

По думите на Василев през последните 10 години Община Варна е продала към 1000 дка парцели и това я лишава от бъдещи благоприятни условия във всички направления.

На конференция, извършена по-късно в Община Варна, ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов разяснява тематиката.

По думите му Общината изрично не е продала 1000 дка парцели през последните 10 години и уточни, че според направена информация през последните 5 години са продадени общо 30 дка.

На въпрос на кореспондент на Moreto.net какво постанова продажбата единствено за тази година на 140 дка, в случай че в последните 5 години приблизително са се продавали по 6 дка на година, Балабанов отговори, че главната причина е икономическата рецесия.

Зам.-председателят на Общинския съвет Генадий Атанасов добави, че се спекулира с думата продажба, тъй като за парцелите е оставена опция с изключение на за продажба и за отплата към община Варна с жилища от страна на бъдещите купувачи-строители. По този метод Община Варна би допълнила жилищния си фонд. Атанасов уточни, че единствено има към 4000 неуважени молби от обществено слаби жители, искащи да се настанят в общински жилища.

На въпрос от страна на Moreto.net каква е общата повърхност на парцелите, с които разполага Община Варнам, зам.-председателя на Общинския съвет Христо Атанасов се ангажира да изготви информация и да я даде на медиите.

Тодор Балабанов уточни, че гласуваната продажба на 140 дка парцели е единствено обща планирана рамка към приходната част на бюджета, а продажбата на всеки един от въпросните парцели следва да бъде гласувана още веднъж в Общинския съвет.
" Не сме взели решение за продажбата на 140 дка парцели. Тази стратегия е планиран документ, част от бюджета на общината по силата на закона, и за всеки обособен парцел след това ще се взема решение по какъв метод и на каква цена да се разпореждаме с него. Процедурите са тежки, всяко едно решение би трябвало да мине през Общинския съвет, да влезе в действие, след което да се организира съответната тръжна или конкурсна процедура. Всичко това мен персонално ме кара да мисля, че зад видимо законосъобразни претекстове се крият едни други цели, като резултатът от това ще го забележим в края на годината и идната година “, сподели Балабанов.

Председателят на Общинския съвет добави, че от продажбата на парцели се чакат към 20 млн. лева доходи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР