Община Варна отпуска допълнително 200 000 лева за премахване на

...
Община Варна отпуска допълнително 200 000 лева за премахване на
Коментари Харесай

Кметската власт нищи проблеми, нееднократно повдигани от Varna24.bg

Община Варна отпуска в допълнение 200 000 лв. за унищожаване на рискови дървета и поддържане на зелените площи. Това рапортуваха на кмета Благомир Коцев от финансовата дирекция по време на постоянната оперативка в община Варна. Предстои средствата да бъдат разпределени сред петте районни кметства и да се изразходват за унищожаване на рискови дървета, резитба на клони и косене на зелените площи при нужда.

Кметът Коцев изиска още да се организират ежеседмични координационни срещи освен с представителите на ВиК и строителните компании, само че и с компаниите по озеленяване, осветяване, непорочност, разчистване на шахти и отводнителни уреди. Целта е по-добра съгласуваност и надзор на дейностите за възстановяване на градската среда. Кметът изиска още да се провежда среща с Агенция " Пътна инфраструктура “ във връзка техния ангажимент за поддържа на републиканските пътища на територията на града, според подписаното съглашение.

По мотив есенното разчистване на отводнителните канали и дерета (проблем, който през днешния ден Varna24.bg още веднъж алармира), заместник-кметът Христо Рафаилов напомни, че Общинският съвет е отказал нарастването с 350 000 лв. за активността. Кметът подреди с наличните в бюджета 112 000 лв. да стартира разчистване на най-компрометираните сектори. За положителният тип на отводнителните канали и дерета е належащо те да бъдат почиствани по два пъти годишно, което би коствало над 1,5 млн. лева За задачата в бюджета за идната година би трябвало да бъдат заложени нужните средства, сподели Коцев.

Във връзка с локалните наводнения на кръговите на сп. " Почивка “ и до Ботаническата градина, кметът подреди сформиране на актове и санкции на замърсителите със строителни боклуци, които стават причина за наводняването на близки сектори по булевардите. Служители на общинската дирекция " Управление на сигурността и надзор по публичния ред “ би трябвало да извършат огледи съблюдава ли се технологията за уплътняване на противоположни диги и при установени нередности да постановат санкции. Проверки ще бъдат направени на местностите Траката, Евксиноград, Св. Никола и Манастирски хълм. Там се вършат поправки на вътрешните улици, от които се свличат строителни и инертни материали по пътните платна. Причина е и неприключилият план по ВиК-цикъла и оставянето на обектите в недовършен тип.

Предстои да стартира и възобновяване на пътните знаци, съборени в резултат на пътно-транспортно произшествие или вандалска демонстрация. Вече има определена компания за дейностите, рапортуваха от дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустрояване “. Всички сигнали за съборени знаци би трябвало да се обобщят от районните кметства. След това те ще се подават за премахване при заместник-кмета Илия Коев, като задачата е процедурата да е оптимално улеснена, стана ясно по време на оперативката.

Коев уточни още, че с построяването на новата система за видеонаблюдение ще се постави завършек на вандалските прояви. Повод за изявлението му бе отчета, че всички отремонтирани устройства на асансьорите на пасарелките по бул. " В. Левски “ още веднъж са счупени, някои в резултат на вандалски прояви.

Обмислят се и промени в Наредбата за създаване, стопанисване, надзор и запазване на зелената система на територията на община Варна, в частта, която касае обезщетителното озеленяване. Целта е прецизно да се следи и да не се позволяват съществуването на изсъхнали дървета в града, както и да има механизъм за деяние при съществуването на такива. Кметът разпореди на две дирекции – " Инженерна инфраструктура и благоустрояване “ и " Правно-нормативно обслужване “, в период до една седмица да излязат с съответни оферти.

Целта е общината да има опция да наложи наказания, в случай че съответната компания откаже да подмени сухо дърво, засадено по програмата. Ще се ревизира и вид, при който компаниите да заплащат такса, а общината да поеме грижата за новозасадените дървета, стана ясно по време на срещата. Кметът разпореди да се огледат всички общински наредби, които се нуждаят от актуализация.

Припомняме, че от 01.10.2024 година влезе в действие заповед на кмета, съгласно която се усилват до четири пъти гаранциите, които строителните компании заплащат на общината при ремонтни действия и прокопавания в урбанизираната територия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР