Община Варна може да покрие част от задълженията на тубдиспансера

...
Община Варна може да покрие част от задълженията на тубдиспансера
Коментари Харесай

Протест заради белодробната болница във Варна – лечебното заведение е без ток, а лекарите – без заплати


Община Варна може да покрие част от отговорностите на тубдиспансера

Община Варна няма законов ангажимент да финансира активността на болничното заведение за лекуване на туберкулоза, само че все пак администрацията може да предложи на Общинския съвет да изплати заплатите на чиновниците от " СБАЛПФЗ - Варна ЕООД " в случай че страната покрие остатъка от задълженията на болничното заведение, написа БГНЕС.

В 10 часа медиците от болничното заведение излязоха на митинг. Те блокираха пътя за Белослав, а настояванията на хората са да бъдат чути от държавна и локална власт и болничното заведение бъде непокътната.

Задълженията към Енергото възлизат към този момент на 92 000 лева, а медиците в болничното заведение от 10 месеца не са получавали заплати.

„ Подозираме, че най-вероятно има избрани ползи към постройката на болничното заведение, която е триетажна, ситуирана в гориста околност с изменен статут, на брега на Варненското езеро, построена с държавни средства и изцяло подобаваща за хотел или приют ”, съобщи протестиращ. Пациенти показаха безпокойствие къде ще се лекуват и попитаха за какво не е помислено за тях.

За последните 10 години Община Варна е изплатила на болничното заведение над 3,5 млн. лева за покриване на насъбрани отговорности.

Въпреки многократните оферти към Министерството на здравеопазването дотацията на болничното заведение не е увеличена и все още тя продължава да бъде незадоволителна за покриване на разноските.

В митинга се включиха и представители на партия „ Възраждане “. Лидерът ѝ Костадин Костадинов уточни, че казусът с издръжката на Белодробната болница се разяснява от доста години, само че вместо да се реши, се задълбочава. Той беше безапелационен, че лечебното заведение би трябвало да бъде непокътнато и най-добре е Общината да заплати насъбрания дълг от близо 800 хиляди лв.. Бюджетът на Варна е задоволително огромен, разяснява Костадинов и съобщи, че страната също би трябвало да помогне, тъй като откакто има пари да подкрепя бежанци и да праща оръжия, би следвало да откри и за лекуването на българските жители. За последните 10 години от бюджета на града са изплатени на болничното заведение над 3,5 милиона лв. за покриване на насъбрани отговорности. Въпреки многократните апели към министерството на опазването на здравето, няма повишение на дотацията за нейната работа.

През 2015 година Общинският съвет във Варна взе решение активността на Тубдиспансера да бъде трансферирана към друга болница в града, а той да бъде премахнат като комерсиалното сдружение. Решението бе доказано през ноември 2022 година, само че към момента няма реакция от министерството на опазването на здравето.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР