Община Варна е в прекрасно финансово състояние, каквото досега не

...
Община Варна е в прекрасно финансово състояние, каквото досега не
Коментари Харесай

Кметът: Да се говори, че общината е в лошо финансово състояние е демагогия и безсрамие!

Община Варна е в прелестно финансово положение, каквото до момента не помни в историята си. Това сподели кметът Иван Портних във връзка зачестилите мнения, провокирани от желанията на общината да тегли два нови заема по отношение на огромните инфраструктурни планове, съобщи кореспондент на Varna24.bg .
"Встъпвайки в мандат наследих 62 млн. лв. задължения. От тях сме обслужили над 80%. Всички тези, които се пробват да изясняват на хората, че общината банкрутира, тогава са били настоящи съществени лица в политическия живот на града. Нека да ги запитаме след тези 62 млн. лв. какво има оставено, което да го забележим в наши дни. 

Виждате за последните две години какъв брой планове реализирахме. 62 млн. лв. тогава на никой не са се коствали доста. Само че откакто са ги усвоили, не е останало нищо. 

Ние до момента не сме взимали задължения с изключение на за съфинансиране на европейските планове. Ресурсът, който успяхме да активизираме, надвишава десетократно вложените средства в инфраструктура за целия интервал на прехода. 

Процентът на задлъжнялост на общината е доста по-нисък от 15, който е законово открития. 

Да приказваме, че общината се намира в някакво неприятно финансово положение е освен измама, а дебелоочие. Когато встъпих в мандат, бюджетът беше 170 млн. лв.. Изчистен от дългови принадлежности и европейско финансиране бюджетът за 2018-та е над 280 млн. лв.. Това е на база дейната работа на общината и дадената основа за икономическо развиване. ", сподели Иван Портних.

Припомняме, че напълно скоро по време на съвещанието на Общинския съвет в града бе регистрирано, че Варна е с рекорден за историята си бюджет от 348 млн. лева. 

На съвещанието локалния парламент гласоподава актуализацията на бюджета за 2017г., вследствие на която утвърдената при започване на годината макрорамка от 270,7 млн. лева беше повишена със 78 млн. лв.. Ръстът се дължи главно на получените от държавното управление 85 млн. лв. за създаване на бул. "Левски " и пробива на бул. "Сливница ".

Рекордна е и финансовата стратегия с бюджетни средства за тази година. След корекциите в макрорамката тя възлиза на 111 млн. лв. при в началото заложени близо 29 млн. лв.. За реализацията на инфраструктурни планове ще бъде главната част от разноските по програмата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР