Община Варна е осъдена заради неправомерно репатриране на автомобил във

...
Община Варна е осъдена заради неправомерно репатриране на автомобил във
Коментари Харесай

Майка осъди Община Варна за неправомерно вдигане на автомобила ѝ с паяк | Жената паркирала, за да вземе детето си от детска градина

Община Варна е наказана поради непозволено репатриране на автомобил във Варна. Това излиза наяве от решение на Административен съд от юни 2023 година, научи Moreto.net.

Делото е формирано по тъжба на пострадалата, чиято кола е била вдигната от ул. „ Тракия “ до АГ болница, до момента в който взимала детето си от близката детска градина през януари тази година.
Автомобилът на дамата е репатриран, откакто контрольор на общинско дружество съставил констативен протокол. С него е наложена насилствена административна мярка за транспортиране на колата до углавен паркинг.

Жената твърди, че мярката е нелегално разпоредена. Изложени са съответни възражения: автомобилът не бил паркиран в „ синя зона “ нито на паркомясто, за което е обезщетен длъжностен абонамент; не бил паркиран и в несъгласие на място, където работят съответните забранителни или предупредителни знаци и други.

Според констативния протокол обаче колата е била паркирана в зоната на деяние на пътен знак (ПЗ) № В27 ( " Забранени са престоят и паркирането " ) и табела Т17 ( " Табела с текст " ). Касовият бон за репатрирането на автомобила е за 51 лв..

От снимков материал , съдържащ се в приложения от ответника електронен диск, е видно, че на ул. „ Тракия “, тъкмо против непряк вход/изход към задния двор на Специализираната болница по акушерство и гинекология „ Проф. доктор Д. Стаматов “ - Варна, при започване на тухлен дувар, преди кръстовището с улица „ Дойран “, има ситуирани съответните забранителни знаци. Репатрираният автомобил е бил паркиран малко след описаните знаци, в профил на детска градина № 12 „ Ян Бибиян “, преди кръстовището с ул. „ Дойран “.

Административен съд – Варна е намерил за погрешно и незаконосъобразно в акта, с който се постанова ПАМ, да бъдат посочени по едно и също време две разнообразни хипотези за осъществено нарушаване, както е в тази ситуация.

Освен това от показаните от ответника извадки от Генералния проект за организация на придвижването на територията на Община Варна е видно , че по протежението на цялата ул. „ Тракия “не е планувано слагането на пътни знаци № В27 и Т17. Такива знаци е планувано да се слагат на кръстовището на ул. „ Тракия “с перпендикулярната на нея ул. „ Дойран “, която е еднопосочна. От това следва извод, че тези знаци се отнасят за колите, движещи се от това кръстовище в югоизточна посока, към ул. „ Брегалница “ и ул. „ Битоля “, само че не работят за колите движещи се по ул. „ Тракия “.

„ Горното обосновава и още един извод, а точно , че разположените на ул. „ Тракия “ пътни знаци № В27 и Т17 против входа/изхода към задния двор на Специализираната болница по акушерство и гинекология „ Проф. доктор Д. Стаматов “ – Варна, са сложени в нарушаване на Генералния проект за организация на придвижването на територията на Община Варна. Тази констатация е от значително значение за изхода на сегашния юридически спор доколкото не следва да се смята за нарушаване на ЗДвП неспазването на пътен знак или знаци, които не са съобразени с метода, по който е проведено придвижването в съответното обитаемо място или пътен сектор. Горните разсъждения навеждат на извод за основателност на жалбата, предвид на което оспорената ПАМ следва да бъде анулирана като незаконосъобразна. “, се споделя още в правосъдното решение.

Административен съд осъжда Осъжда Община Варна да заплати на жалбоподателя 610 лв. за разходи по делото. Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР