Община Варна да се присъедини към инициатива на Европейския съюз

...
Община Варна да се присъедини към инициатива на Европейския съюз
Коментари Харесай

Варна се присъединява към инициатива на Европейската комисия за зелени градове

Община Варна да се причисли към самодейност на Европейския съюз за зелени градове – това гласоподаваха членовете на ПК " Европейски въпроси и интернационално съдействие “ към Общинския съвет. С цялостно единогласие те дадоха единодушието си морската столица да се включи в Споразумението за зелен град – чисти и здравословни градове за Европа.

Става дума за придвижване на европейските градове, ангажирано с опазването на околната среда. С присъединението си към него градските управляващи се съгласяват да подхващат по-нататъшни дейности, с цел да трансфорат до 2030 година своите градове в по-екологични, по-чисти и по-здравословни места.

Към момента съглашението са подписали близо 40 европейски града, измежду които Мадрид, Порто, Лил, Осло, Талин.  Българските градове, част от самодейността, са Бургас и Стара Загора, беше посочено по време на днешното съвещание на комисията.

След сключване на документа в границите на две години Варна би трябвало да дефинира своите амбициозни цели в петте области на съглашението за зелен град (въздух, вода, биологично многообразие, боклуци и шум) и да уточни базовите равнища, отразяващи отправната точка във всяка една област. Целта е до 2030 година всички индикатори да бъдат надградени.

Част от ограниченията са доста възстановяване на качеството на въздуха в градовете и понижаване на шумовото замърсяване, съгласно насоките на Световната здравна организация и стандартите на Европейски Съюз. Постигането на прогрес във връзка с биоразнообразието, в това число посредством увеличение на размера и качеството на зелените площи в градовете, също е заложено в съглашението. Друга цел е подобряването на качеството на водните обекти и ефикасното потребление на водните запаси. Отбелязване на прогрес в региона на кръговата стопанска система, в това число по-добро ръководство на битовите боклуци, понижаване на образуването и депонирането на боклуци и увеличение на повторното потребление, поправяне и преработване, също е заложено в съглашението.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР