Община Тунджа“ има най-много проекти в област Ямбол по три

...
Община Тунджа“ има най-много проекти в област Ямбол по три
Коментари Харесай

Община „Тунджа“ е с най-много проекти по три европейски програми

Община „ Тунджа “ има най-вече планове в област Ямбол по три от европейските стратегии през втория програмния интервал, стана ясно на конференцията на Национален пресклуб на Българска телеграфна агенция в Ямбол – „ Европа в България: Общо бъдеще “. Това са Програма за развиване на селските региони – 82 подписани контракта за бенефициенти от Община „ Тунджа “ от общо 191 за региона, Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ – 8 контракта за общината от общо 12 за целия район и Оперативна програма „ Храни “ – 3 контракта за Община „ Тунджа “ от общо 10 за област Ямбол.

Общо 166 са подписаните контракти на бенефициенти в община „ Тунджа “ през втория програмен интервал, с което общината се подрежда на второ място в региона.

В конференцията на Българска телеграфна агенция взеха присъединяване заместник-кметовете на Община „ Тунджа “ Димитър Димитров и Светозар Грозев, който е и ръководител на МИГ – Тунджа.

„ Има централизация на финансови запаси и действия, планувани в стратегическите проекти, в огромните градове. Има развиване на огромните градове, а не на районите “, разяснява заместник-кметът на Община „ Тунджа “ Светозар Грозев. Той акцентира, че това води до липса на междурегионално развиване, а оттова потегля и казусът с неналичието на стопански субекти в по-малките обитаеми места, закъснение на растежа и отлив на младежи, които с изключение на стопански действия, търсят и добра техническа инфраструктура. Той посочи, че за инфраструктурни обекти общината е лимитирана да кандидатства за финансиране единствено по Програмата за развиване на селските региони, само че съществува и спънка за финансиране на планове за ремонт на водопроводна инфраструктура поради ограничаването обитаемото място да има 2000 еквивалент поданици.

Общината разполага с към 640 км водопроводна мрежа – довеждаща, разпределителна и сградни водопроводни отклонения, а ресурса за европейско финансиране е извънредно стеснен поради дребните обитаеми места на нейна територия.

Светозар Грозев посочи, че предимство за общината е Местната инициативна група, посредством която тя осъществя многофондово финансиране.

Фокусът на обществените планове на Община „ Тунджа “ е обезпечаване на безвъзмездна храна на нуждаещите се, на интегрирани медико-социални услуги в дома и на интегрирани здравни, обществени и просветителни услуги за ранно детско развиване, разяснява зам.-кметът Димитър Димитров. По три плана по Оперативна програма „ Храни “ общината е осигурила топъл обяд за над 1,267 млн. лева По Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ общината е работила по планове за над 3,9 млн. лева, а по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ е завършила планове за над 1,6 млн. лева

По плана „ Желани пространства “ към този момент седма година се прави скрининг на децата в Община „ Тунджа “ от най-ранна до ученическа възраст. До края на 2022 година са здравните експерти по плана са направили над 2300 стоматологични и над 4000 диагностични прегледа на деца до 7-годишна възраст. Благодарение на тези прегледи е било открито сърдечно заболяване на дете, за което родителите не са подозирали и в след това то е било оперирано.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР