Община Свищов обяви бедствено положение от днес до 23 август

...
Община Свищов обяви бедствено положение от днес до 23 август
Коментари Харесай

Бедственото положение в Свищов остава, въпреки локализирането на пожара в старото сметище

Община Свищов разгласи бедствено състояние от през днешния ден до 23 август поради възобновилия се пожар на остарялото бунище и усложнената конюнктура, оповестява БНР.

``
реклама

Пожарът е локализиран, само че има заплаха от ново обгазяване на града. Започва засипване на сметището със земни маси. Няма заплаха за популацията, твърдят управляващите, макар че има повишени стойности на замърсяване на въздуха. 

От 14 август до в този момент това е трето запалване на сметището, което е на десетина километра от Свищов и няколко села и на 50 метра от вилната зона на града.

Няма съществено замърсяване на въздуха, съобщи представителят на Регионалната екологична ревизия Милка Асенова:

„ Няма превишение на средноденонощните правила, има единствено две превишения на средночасовата норма по индикатор сероводород “.

Пожарът е овладян, стартира затрупване на сметището със земни маси и предварително осъществяване на плана за над 3 милиона лв. за рекултивация, уточни кметът на Свищов Генчо Генчев:

„ Започнаха камиони да извозват камари с пръст, с които се вършат едни огромни насипи, с цел да няма опция за прехвърлянето към вилната зона и към останали територии горски “.

Остава неразбираема повода за пожара. Сметището продължава да гори в дълбочина, тук-там камарите с боклуци са по 20 метра, разясниха пожарникарите. Бедственото състояние в община Свищов може да бъде удължено и след петък.

Старото бунище на Свищов, в което са депонирани близо 360 хиляди кубически метра боклуци, се възпламени на 14 август, а през почивните дни обгази града.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР