Община Стара Загора организира общоградско възпоменание на загиналите мирни жители

...
Община Стара Загора организира общоградско възпоменание на загиналите мирни жители
Коментари Харесай

Ден за възпоменание на жертвите на старозагорското клане

Община Стара Загора провежда общоградско възпоменание на починалите мирни поданици от града и региона, при опожаряването на Стара Загора и Старозагорското кръвопролитие през 1877 година

Денят на възпоменание на жертвите – православни християни, който ще се организира по традиция на 19 юли (четвъртък), включва Вечерна работа в енорийски храм „ Света Троица” от 17.00 ч.
В 17.30 ч. от храма ще тръгне литийно шествие до Мавзолея костница „ 19 юлий 1877”.
На мястото, където са положени костите на хиляди страдалчески починали християни на 19/31 юли 1877 година, от 18.00 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва в тяхна памет.
В града и региона, по време на трагичните събития са избити над 14 хиляди българи, повече от 1000 локални поданици умират от апетит и гонения, отвлечени са над 10 хиляди млади дами, момчета и девойки. Само в църквата „ Св. Троица “ са изклани близо 3000 души, напомнят от регионалната администрация.
През 2018 година се навършват141 години от боевете за отбраната на града по време на Руско-турската освободителна война. На годишнината Община Стара Загора е посветила специфична стратегия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР