Община Сопот успя да спаси над 103 000 лева при

...
Община Сопот успя да спаси над 103 000 лева при
Коментари Харесай

Община Сопот спаси над 103 хиляди лева в съдебен спор за рем...

Община Сопот съумя да избави над 103 000 лв. при спор с частна компания, наета за ремонт на язовир „ Мурла “ край града. Договорът е бил подписан от някогашния кмет на дребната община Веселин Личев на 17 февруари 2015 година В хода на правосъдно дело, по което на 20 април тази година се произнесе Апелативен съд – Пловдив, стана ясно, че община Сопот не дължи 103 618.80 лева на въпросната компания.



Веселин Личев

Спорът сред общината и частна компания е същинска сага, тя стартира при започване на 2015 година, когато държавното управление отпуска на Сопот 400 000 лв. за ремонт на енергогасителя на язовир „ Мурла “. След това обаче тогавашният кмет подписва контракт за още спомагателни действия по стената на язовира. Между страните са разменени спомагателни документи, които не касаят осъществяването на контракта, само че допускат спомагателни хонорари, излиза наяве по време на правосъдния спор.

Преди към година и половина компанията предявява иск пред община Сопот да и бъде изплатена тази сума.

След несполучливи договаряния въпросът беше подложен в съда, с гледище от страна на частната компания за възнаграждение на сумата от 103 618.80 лева (с включен ДДС), представляваща цената на осъществени спомагателни СМР, разяснява в изказване пред медиите заместник-кметът на Сопот Николай Новаков. Всъщност става въпрос за изсипани два-три камиона пръст, добави той.

Междувременно общината подава сигнал за случая в Районна прокуратура – Карлово.

В правосъдния спор община Сопот отбрани правния и финансов интерес на жителите, съобщи Николай Новаков. Той разясни, че сумата, за която частната компания се опита да осъди общината, се равнява на едногодишните такси за детските градини на територията на общината. Новаков напомни още, че от три години детските градини в Сопот са безвъзмездни, а разноските се поемат от общината.

Според решението на Пловдивския апелативен съд частната компания би трябвало да заплати сумата от 1800 лв. - деловодни разходи за въззивното произвеждане.

Решението е неокончателно и може да се апелира с касационна тъжба пред Върховния касационен съд в едномесечен период от съобщаването му на страната при изискванията на член 280 и сл. от Граждански процесуален кодекс.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР