Община Сливен вече разполага с модерна цифрова паспортизация на дърветата

...
Община Сливен вече разполага с модерна цифрова паспортизация на дърветата
Коментари Харесай

Сливен е сред малкото общини с дигитална карта на дърветата

Община Сливен към този момент разполага с съвременна цифрова паспортизация на дърветата в града, заяви Емилия Кючукова, основен специалист в отдел „ Екология “. В цифровата карта са отразени всички 56 000 дървета на територията на Сливен. Заснемането бе осъществено с дронове, като цифровият модел е с акуратност до 5 см. Всяко дърво е обозначено по тип – иглолистно или широколистно, височина, локация. „ За първи път имаме цялостна инвентаризация на дървесната растителност. Това ще ни улесни доста в следенето и контрола “, добави Кючукова. Извършено е още снимане и с термална фотограметрична камера, което ще разреши да се проучва резултата на така наречен „ топлинен остров “ в някои зони на града.
При снимането е сканирана цялата повърхнина на територията на Сливен, в това число и застроените площи. Цифровият модел дава опция за надграждане на данните през избрани интервали. Тази информация ще е от основна изгода в региона на строителството и архитектурата. В бъдеще картата ще бъде внедрена в Географската осведомителна система на Общината. „ Затова основаването на цифровата карта е първа добра стъпка за опазването и развиването на зелената система на града “, разяснява основният проектант на Общината Виктор Дойчинов.
Заснемането и правенето на картата е изпълнено от „ Аерографика “ ЕООД – София. Стойността на поръчката е 34 хиляди лв.. Използването на дронове е икономисало доста средства. Ако то бе осъществено по остарелия геодезически прийом, разноските щяха да са на неведнъж по-голяма стойност, разясниха експерти.
Сливен е измежду дребното Общини в страната, които създават сходен дигитален модел.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР