Община Сливен многократно е оказвала съдействие на мъжа, който пострада

...
Община Сливен многократно е оказвала съдействие на мъжа, който пострада
Коментари Харесай

Община Сливен многократно е съдействала на мъжа,пострадал при падане в шахта

Община Сливен неведнъж е оказвала подпомагане на мъжа, който пострада при рухване в шахта в личния си гараж, оповестиха от обществената дирекция в общинска администрация.
Той е настаняван в общинско жилище, а по-късно и в обществен дом. В общинско аварийно жилище, несъмнено за настаняване на бездомни лица, е настанен през 2016 година, откакто домът му е станал неспособен за живеене след пожар.

Проучване от общинските специалисти тогава демонстрира, че мъжът не поддържа контакти с околните си. Не работи, няма приходи, претърпява с подаяния от улицата и злоупотребява с алкохол и е мъчно преносим.

Докато е настанен в жилището, със съдействието на Община Сливен е признат в болница за осъществяване на проучвания и показване пред ТЕЛК. С решение на Общински съвет – Сливен му е отпусната еднократна финансова помощ за покриване на разноските по лекуването.

По време на пребиваването си– съвсем две години, мъжът не е поддържал хигиена в жилището, повреждал е електрическата апаратура. Със съдействието на Община Сливен, след издаването на решението от ТЕЛК през 2018 година, е настаненв Дом за пълнолетни лица с психологични разстройства в град Твърдица с диагноза „ последствия от инфаркт и органично разстройство на личността “. Той обаче е отказал да подпише контракт за обществени услуги, напуснал е Дома и се е върнал в Сливен.

Мъжът неведнъж е посещаван от представители на Община Сливен и Дирекция „ Социално подкрепяне “ – Сливен, само че той изрично отхвърля да бъде настанен в обществена институция. Настаняването може да стане категорично и единствено с негово единодушие и се прави от Дирекция „ Социално подкрепяне “ в подобаваща институция съгласно диагнозата на ТЕЛК. ТЕЛК-овото решение е с изминал период, само че брат му е подал документи за ново преосвидетелстване. Представители на Община Сливен са провеждали многократни диалози с неговия брат, който с Дирекция „ Социално подкрепяне “ – Сливен е подал молба в Районна прокуратура – Сливен за наложително лекуване.Получили са отвод.

Заради сходни случаи и повишената нужда от обществени услуги, Община Сливен продължава интензивно да работи за разширение на обсега им. В края на 2021 година стартира построяването на два обществени центъра в града, единият от които е Център за краткотрайно настаняване на бездомни лица, а другият - Кризисен център за жертви на домашно принуждение.С тези два центъра общинската обществена система ще бъде надградена с две напълно нови услуги, които до момента не са били предоставяни на територията на общината. Други две обществени структури за нуждаещи се лица бяха построени в региона на Дома за остарели хора.Това е следващата стъпка, която подхваща Община Сливен към даване на съответна грижа и поддръжка за хората в мъчно състояние.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР